Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ...

Iωσήφ Νικολαίδης
Πεζόδρομος συχνά πυκνά η Λεωφόρος Νίκης. Θεωρητικά ορθόν. Πρακτικά; Σε μια πόλη που ως όλες οι ελληνικές...
πόλεις πάσχει από τα γνωστά προβλήματα που επέφερε η βίαιη αστικοποίηση, η αντιπαροχή και το εργολαβικό κέρδος, φαντάζει ειρωνικό κι εξαιρετικά προκλητικό να προτάσσεις το δικαίωμα κάποιων πολιτών έναντι άλλων. Κάποιοι θα χαρούν, άλλοι θα στενοχωρηθούν. Σαφώς δε θα ζυγίσουμε τα δικαιώματα, καθώς θα ήταν ανόητο να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Ούτε φυσικά θα δούμε περιβαλλοντολογικά το θέμα, καθώς δεν είναι αυτός ο σκοπός του δημάρχου. Ακόμη κι αν το υποστήριζε, δε θα γινόταν πιστευτός, για ευνόητους λόγους. Εμείς, θα λέγαμε πως χωρίς πυξίδα, χωρίς στοιχειώδη γραμμή πλεύσης, χωρίς να δηλώνεις σταθερά και ξεκάθαρα τη βούληση σου, δε μπορείς να είσαι, αλλά να παριστάνεις το δήμαρχο. Κι η πεζοδρόμηση, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν πείθει πως ο δήμαρχος αυτός, διαφέρει από τους προκατόχους του. Απλώς, επαληθεύεται ο γνωστός κανόνας του δημάρχου, που ως αιρετός, πρέπει να υπακούσει και να πειθαρχήσει στα τερτίπια της ίδιας αυτής της αιρετότητας. Δια ταύτα δεν υπάρχει στο παρόν μικρό άρθρο. Και δε μπορεί να υπάρξει, καθώς τα πάντα είναι παντελώς στρεβλά. Κι ό,τι είναι παντελώς στρεβλό, δεν το μεταβάλεις, δεν το τροποποιείς, απλά, το πετάς και επανοικοδομείς από την αρχή. Όχι όμως πάλι στην άμμο...

Iωσήφ Νικολαίδης συνεργάτης συντακτικής ομάδας του salonikara blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: