Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

«Θα τα αλλάξουμε όλα μαζί», για να παραμείνουν εντέλει όλα, όπως ήταν πριν;

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Είμαστε γύρω στα 1860- 1870, όταν η Ιταλία βρισκόταν υπό Αυστριακή κατοχή και ήταν διαιρεμένη σε... μικρες περιφέρειες τις οποίες διοικούσαν οικογένειες αριστοκρατών. Η ανερχόμενη αστική τάξη της Ιταλίας, βρίσκει στο πρόσωπο του επαναστάτη Γκαριμπάλντι, τον άνθρωπο που επιδιώκει με επανάσταση την ιταλική ενοποίηση, το λεγόμενο Risorgimento, όπως καταγράφηκε στην ιστορία. Κάποιοι αριστοκράτες, όπως ο πρίγκιπας ντι Σαλίνα ( βλέπε τον Μ. Λάνκαστερ στο φιλμ «Γατόπαρδος», του Λ. Βισκόντι)
αντιστέκεται προσπαθώντας με κάθε μέσο να διατηρήσει τα προνόμια του. Ένα τμήμα της αριστοκρατίας έχοντας προεξοφλήσει την κυριαρχία της νέας τάξης πραγμάτων σπεύδει να πάρει έγκαιρα το μέρος της. Ο αγαπημένος ανιψιός του Σαλίνα, ο φιλόδοξος Τανγκρέντι (Αλέν Ντελόν στο συγκεκριμένο φιλμ) παίρνει ενεργά το μέρος των επαναστατών. Οταν τον συναντάει ο θείος του για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του γι αυτήν την επιλογή του κόντρα στην κοινωνική του τάξη, παίρνει την εκπληκτική φράση που έχει μείνει στην ιστορία. «Θα τα αλλάξουμε όλα για να παραμεινουν εντέλει όλα όπως ήταν πριν». Ακούγοντας τα λόγια, Θα τα αλλάξουμε όλα μαζί, του νεοεκλεγέντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μου ήρθαν αυθόρμητα στο νου τα λόγια του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τη νίκη του στις εκλογές, είπε εκείνο το τρομαχτικό, «θα αλλάξουμε την Ευρώπη», και μελαγχόλησα

Δεν υπάρχουν σχόλια: