Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ…ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ έκρυθμη, με το κέντρο του  διεθνούς ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού να έχει μετατεθεί εκεί, όπου ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ οξύνουν την αντιπαράθεση τους με την... ιμπεριαλιστική Ρωσία και την αστική της τάξη.

Η Ουκρανία χώρα μαριονέτα του ευρωαντλαντικού ιμπεριαλισμού, έχει μετατρέπει σε προτεκτοράτο τους, μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, με τα γεγονότα του «Μαιντάν» το 2014.

Καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του φιλόρωσου προέδρου Γιανουκόβιτς είχαν οι παραστρατιωτικές ναζιστικές οργανώσεις του «Δεξιού τομέα» και το «τάγμα του Αζόφ» που σήμερααποτελούνδυνάμειςκαταστολής του ίδιου του Ουκρανικούκράτους και δρούνε συμπληρωτικάδίπλα στον επίσημοΟυκρανικόστρατό με βαρύοπλισμό.

Αυτές τις δυνάμεις στήριξαν ανοιχτά ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους, σχεδιασμοί που έχουν να κάνουν με τον γεωστρατηγικό - ενεργειακό - οικονομικό έλεγχο της περιοχής.

Η Ουκρανία δεν είναι καμιάτυχαίαχώρααφού το υπέδαφος της είναι πλούσιοσε πλουτοπαραγωγικές πηγές, σε πρώτες ύλες, με βαριά βιομηχανία, με πλούσιες γεωργικές εκτάσεις και με ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμοι οι ιμπεριαλιστές της κάθε πλευράς να βουτήξουν τους λαούς στο αίμα, για τονέλεγχοτων ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους.

Έλεγχοςπου θα ισχυροποιήσει δυνάμεις και θα αποδυναμώσει άλλες στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, προμηνύοντας ανακατατάξεις στην πρωτοκαθεδρία, με το φόβο οι ΗΠΑ να χάσουν τα σκήπτρα αυτής της πρωτοκαθεδρίας, σε μια διεθνή καπιταλιστική οικονομία που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και υποτονική ανάπτυξη.

Η αναγνώριση από την Ρωσία των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών » του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αποτελεί έναν ακόμα κρίκο όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, αφού πρώτα οι κάτοικοι του Ντονμπάς, ήρθαν αντιμέτωποι τις προηγούμενεςμέρες μεένοπλεςεπιθέσεις του Ουκρανικούστρατού και ναζιστικώνπαραστρατιωτικώνομάδων.

Οι εξελίξεις δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους λαούς εκεί, με το σκηνικό της έντασης να κλιμακώνεται,και τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου να πυκνώνουν.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής τους, αφού ότι δεν λύνει η διπλωματία ή οι εύθραυστες συμφωνίες τους τα λύνει ο πόλεμος, για το χάραγμα νέων ζωνών επιρροής και εκμετάλλευσης αγορών, πρώτων υλών και ενεργειακών πηγών, για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των μονοπωλίων που υποστηρίζει η κάθε πλευρά.

Προγεφύρωμα για τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχει μετατραπεί η χώρα μας, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελεί υποδομή στρατηγικής σημασίας των Αμερικανονατοικών, για την μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού και βαρέων όπλων στην Ανατολική Ευρώπη.

Την ευθύνη που μπλέκει την χώρα μας σε αυτούς τους σχεδιασμούςφέρνει τόσο η σημερινήκυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τον δρόμο του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ για την επέκταση των βάσεων.

Ο λαός μας πρέπει να αντιδράσειαπέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και να αντιταχτεί σθεναρά στον Ιμπεριαλιστικόπόλεμο, να απαιτήσει την μη εμπλοκή της χώρα μας, να μην υπάρχει καμιάσυμμετοχήΕλληνικούστρατού στην Ουκρανία και πουθενά αλλού, να κλείσουνόλες οιβάσειςτων ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να αποτραπεί να γίνει η Ελλάδακόμβοςμεταφοράςπολεμικούεξοπλισμού για τους Αμερικανονατοικούς, μπαίνοντας με αυτό τον τρόπο στο μάτι για ενδεχόμενα πολεμικά αντίποινα.

Η ρίζα των πολέμωνβρίσκεται στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα,εκεί που η καρδιά του καπιταλισμού χτυπάει μόνο για το κέρδοςκαι ο ανταγωνισμός για συσσώρευση του και οικονομικήκυριαρχία, δημιουργεί τις συνθήκες για συρράξεις και εχθροπραξίες με θύματα τους λαούς.

Αντιτασσόμαστε και ξεσηκωνόμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στο σύστημα που τους γεννάει.

Σαββίδης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: