Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Μετά από διαφωνίες εβδομάδων, Ιταλία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σήμερα ( 19.12) σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Προς απογοήτευση λοιπόν όλων εκείνων, σε Ευρώπη και Ελλάδα, που περίμεναν μια ταπείνωση της Ιταλίας,...
παρόμοια με εκείνη της Ελλάδας, η Ρώμη κατάφερε τελικά να αποφύγει τη διαδικασία επιβολής μέτρων λόγω απόκλισης από τους στόχους που είχε θέσει η ΕΕ. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την ΕΕ ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου με την παρουσίαση από την Ρώμη σχεδίου προϋπολογισμού που προέβλεπε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ περισσότερο από το 0,8% για το οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04% του ΑΕΠ –έναντι 2,4% που είχε προτείνει αρχικά η ιταλική κυβέρνηση – με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 1% το 2019 έναντι 1,5% που ήταν ο στόχος της προηγούμενης.

Τα γερμανικά ΜΜΕ, για τα οποία «ότι δεν συμφέρει τη Γερμανία δεν συμφέρει και την υπόλοιπη Ευρώπη», είδαν στη συμφωνία αυτή«μια νίκη της Ρώμης επί της ΕΕ» και «ένα μοιραίο και θανατηφόρο γεγονός για το κοινό νόμισμα».

Ο σημερινός τίτλος της συντηρητικής και φιλοκυβερνητικής γερμανικής εφημερίδας «DieWelt»:«κατάμαυρη Ημέρα για την Ευρώπη» (RabenschwarzerTagfürEuropa) τα λέει όλα.

Υπάρχουν σίγουρα πολλοί και στη χώρα μας, (όλοι εκείνοι που ήταν και είναι υπέρ των μνημονίων) που θα απογοητεύτηκαν από τη συμφωνία αυτή, αποδεικνύοντας ότι θα υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που θα βρίσκουν ευχαρίστηση στην υποταγή του αδύναμου στον ισχυρό.




Δεν υπάρχουν σχόλια: