Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΠΟΙΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΕ Η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε»?


Χρόνια τώρα, ταγοί του αστικού πολιτικού συστήματος, διάφοροι κλακαδόροι και «καλοθελητές», προπαγανδίζουν απροκάλυπτα, ότι οι εργατικοί αγώνες, οι απεργίες, είναι οι...
αιτίες που κλείνουν επιχειρήσεις, κλείνουν εργοστάσια.

Το έωλο αυτό «επιχείρημα» διαδόθηκε ποικιλοτρόπως στα χρόνια της έναρξης της οικονομικής κρίσης, για να επιβάλλουν «σιγή ιχθύος» στις τάξεις των εργαζομένων, στους χώρους δουλειάς και να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα όλα εκείνα τα μέτρα, που ρίχνουν στα τάρταρα το βιοτικό επίπεδο του εργαζόμενου λαού, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Υπάρχουν πολλά εκατοντάδες παραδείγματα από τα μέσα της δεκαετίας του 90, κερδοφόρες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, έκλεισαν τα εργοστάσια τους και τα άνοιξαν αλλού, σε χώρες των βαλκάνιων, όχι γιατί ενοχλήθηκαν από τις απεργίες των εργαζομένων ( πολλές που γινόταν τότε σε εργοστάσια), αλλά για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς, που έδωσε στις δυνάμεις του κεφαλαίου να δρουν χωρίς κανένα περιορισμό και να πριμοδοτούνται με νέα προνόμια.

Η συνθήκη του «Μάαστριχτ» σηματοδότησε ακριβώς αυτό το πράγμα για την Ε.Ε και έτσι ξεκίνησε σταδιακά η αποβιομηχανοποίηση της χώρας, το τσάκισμα μισθών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Μόνο το ΚΚΕ αντιστάθηκε με τις όποιες δυνάμεις του, βγήκε ανοιχτά στον λαό και εξήγησε τι σημαίνει το «Μάαστριχτ», τις συνέπειες που θα είχε στον λαό και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, αφού αυτή η συνθήκη αποτελεί το «μνημόνιο» των «μνημονίων», το «ευαγγέλιο» του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που γονατίζει βήμα το βήμα τους λαούς.

Για να συγκαλύψουν τις συνέπειες αυτής της στρατηγική, που θέλει τον εργαζόμενο να δουλεύει με όρους σύγχρονης γαλέρας, δούλος, προπαγανδιστικά παπαγαλάκια από διάφορα επιτελεία του συστήματος, άρχισαν να λένε ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι απεργίες, οι αγώνες των εργατών και όχι το κυνήγι του μεγαλύτερου καπιταλιστικού κέρδους.

Τέτοιο ρόλο έχει αναλάβει και η « χρυσή αυγή» στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος που συκοφαντεί τους αγώνες των εργατών, το ΠΑΜΕ, τους κομμουνιστές και προπαγανδίζει ότι αυτοί ευθύνονται που ερήμωσε η ζώνη και δεν υπάρχουν δουλειές. Για τον λόγο αυτό έφτιαξε απεργοσπαστικό – δουλεμπορικό γραφείο, «σωματείο», που κάνει ακριβώς αυτή την δουλειά. Μην ξεχνάμε και την δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στελέχη του ΚΚΕ από τάγμα εφόδου της «χρυσής αυγής» μια εβδομάδα πριν από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Πρόκειται για Ψευδές επιχείρημα που πρώτοι οι εφοπλιστές δια στόματος Αλαφούζου ακούστηκε και το αναπαράγει η «χρυσή αυγή» για να υπηρετήσει τους στόχους και τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων της ζώνης.

Πριν 3 μέρες διακόπηκε η ηλεκτροδότηση της « ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ Α.Ε». Επιλογή των ιδιοκτητών του εργοστασίου που πρόσκεινται στην οικογένεια «Αγγελόπουλοι» με αποτέλεσμα 170 εργαζόμενοι που το συντηρούσαν να μένουν ξεκρέμαστοι και στον δρόμο.

Το εργοστάσιο αυτό βρισκόταν διπλά στο εργοστάσιο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ » που οι εργαζόμενοι του είχαν διεξάγει έναν ηρωικό εννιάμηνο αγώνα το 2012,ενάντια στις απολύσεις, την εκ περιτροπή εργασίας, τις μειώσεις μισθών, του ιδιοκτήτη «Μάνεση».

Αυτός ο αγώνας που ήταν όλων των χαλυβουργών της χώρας, δεν πλαισιώθηκε από όλους. Όπως από τους εργαζόμενους που το εργοστάσιο κλείνει τώρα, την « ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε».

Είχαν «πειστεί» από την εργοδοσία και από συμβιβασμένους συνδικαλιστές, ότι θα έκλεινε το εργοστάσιο αν απεργούσαν και ότι αν αποδεχόταν τα μέτρα εκ περιτροπής εργασίας, μειωμένων ωρών δουλειάς, μειωμένων μισθών, το εργοστάσιο δεν θα έκλεινε, δεν θα έχαναν την δουλειά τους. Έτσι και έκαναν και δεν πήραν μέρος σε εκείνο τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ».

Αλλά γιατί κλείνει σήμερα το εργοστάσιο και πετάει 170 εργαζόμενους στον δρόμο ?

Αφού οι εργαζόμενοι είχαν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αφεντικών τους, αποδέχτηκαν κάποιες απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, με αντάλλαγμα να μην χάσουν τις δουλειές τους.

Γιατί κλείνει όμως αφού οι εργαζόμενοι υπάκουσαν στις αξιώσεις των αφεντικών τους και δεν πήραν μέρος στους αγώνες, στις απεργίες ?

Γιατί είναι ψέμα ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις των εργατών. Τα εργοστάσια τα κλείνει ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, γιατί δεν σταμάτησε η ανάγκη της χώρας για παραγωγή σιδήρων, ελασμάτων, σιδερένιων δοκών, κ. α .

Παρόλα αυτά η οικογένεια «Αγγελόπουλοι» κλείνουν το εργοστάσιο, αφού χρόνια ολόκληρα έχουν ξεζουμίσει τους εργαζομένους και έχουν μεταφέρει τεράστιο πλούτο σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους του καπιταλιστικού κόσμου, που είναι ο μόχθος και ο ιδρώτας των ανθρώπων που πέταξαν στους δρόμους και αφήνουν χωρίς δουλειά.

Καταστρέφουν μια παραγωγική μονάδα – υποδομή, την ώρα που μπορεί να παράξει, αλλά δεν τους δίνει το προσδοκώμενο κέρδος και την κλείνουν χωρίς να τους ενδιαφέρει η ζωή των εργαζόμενων. Για να συνεχίζον να βγάζουν κέρδη, από άλλες οικονομικές δραστηριότητες που ετοιμάζουν να κάνουν και να ενισχυθούν για αυτό, που θα χουν λιγότερο κόστος και περισσότερα κέρδη, που θα καταστήσει τον επιχειρηματικό όμιλο της οικογένειας «Αγγελόπουλοι» ανταγωνιστικό.

Ο ανταγωνισμός και η μεγιστοποίηση των κερδών των καπιταλιστών κλείνουν τα εργοστάσια και κανένας αγώνας των εργαζομένων, που τους θέλουν να είναι υπάκουοι δούλοι και να αποδέχονται τους μισθούς πείνας , δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Σπάει στην πράξη η ψευδεπίγραφη ταύτιση κοινών συμφερόντων εργαζόμενων με τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, τους καπιταλιστές, που το μόνο στόχο που έχουν, είναι η αυξανόμενη κερδοφορία μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Την οποία αφού την στύβουν σαν λεμονόκουπα έπειτα την πετάνε στον δρόμο.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτή την περίπτωση της « ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ Α.Ε». Να μην κάνουν εκπτώσεις στα δικαιώματα τους, να μην ρίξουν τον πήχη των απαιτήσεων τους, να διεκδικούν με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Να παλέψουν με όρους ταξικούς, κοινωνικής συμμαχίας, παλεύουν σήμερα και παράλληλα ανοίγουν τον δρόμο για το αύριο, γιατί καμιά «δίκαια» ανάπτυξη όπως ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ( ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) δεν μπορεί να έρθει στο σύστημα της βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το μέλλον των εργαζομένων, γενικότερα του λαού, βρίσκεται στην πάλη, στον αγώνα, της κοινωνικής – πολιτικής ανατροπής, για να γίνει ο εργαζόμενος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Σε αυτή την προοπτική η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα αποτελεί την μοναδική εγγύηση και διέξοδο για τον λαό. Για την εργατική – λαϊκή εξουσία, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.


Σαββίδης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: