Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη ή κάτι άλλο;


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Sergei Skripal απέλασε χθες η Γερμανία τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες...
Ο νέος υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, ο Heiko Maas, αιτιολόγησε αυτήν την ενέργεια, γράφοντας στο Twitter : «από αλληλεγγύη προς το Ηνωμένο Βασίλειο». Την ενέργεια αυτή της Γερμανίας ακολούθησαν άλλα 13 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το πιο εντυπωσιακό και ταυτόχρονα αισιόδοξο αλλά και ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι, οι Γερμανοί πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αντίθετοι μ’ αυτήν την ενέργεια τους υπουργού τους, δηλαδή της κυβέρνησής τους, γιατί άρχισαν να διαισθάνονται ότι άλλοι είναι οι πραγματικοί λόγοι, οι οποίοι οδηγούν σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, και όχι η αλληλεγγύη.

Πριν τρία χρόνια, με αφορμή τις ειδήσεις των γερμανικών ΜΜΕ για την Ουκρανία, όπου όλα σχεδόν έριχναν την ευθύνη στον Πούτιν και όχι στους Αμερικανούς, οι οποίοι είχαν αθετήσει τη συμφωνία με τον Γκορμπατσόφ και μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, άρχισαν να «καλωσορίζουν» μία-μία όλες τις πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ, το περιοδικό Spiegel εξέφραζε την ανησυχία του, γιατί, παρά την μονομερή προπαγάνδα, οι αναγνώστες του, εξακολουθούσαν να ρίχνουν την ευθύνη για το πρόβλημα της Κριμαίας στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και όχι στους Ρώσους.

Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Στο 21 σελίδων φόρουμ που συνοδεύει το άρθρο του “Spiegel” με τίτλο «η Γερμανία απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες», ζήτημα να βρεις τρεις που να δικαιολογούν αυτήν την ενέργεια.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είναι το άλλοθι. Εχουν υπάρξει πολύ πιο σημαντικότερα ζητήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, από μια απόπειρα δολοφονίας ενός πράκτορα, για την οποία οι ενδείξεις ότι την έπραξαν Ρώσοι θυμίζουν εκείνες για την ύπαρξη χημικών όπλων στο Ιράκ του Σαντάμ, που αποτέλεσαν την αφορμή για ένα πόλεμο στο βωμό του οποίου θυσιάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες και θυσιάζονται ακόμη.

Είναι πολλοί οι Γερμανοί που πιστεύουν ότι αυτό το διαρκές «στρίμωγμα της Ρωσίας στη γωνία» έχει άλλο σκοπό, πολύ πιο σοβαρό, και αυτός δεν είναι άλλος από την πλήρη υποταγή της στην παντοδυναμία των ΗΠΑ.

 Είναι γελοίο το επιχείρημα ότι η Ρωσία επιβουλεύεται εδάφη της ΕΕ, όταν είναι γνωστό ότι έχει τεράστιους φυσικούς πόρους και μια έκταση 17 090 000 τ.χιλ. με πυκνότητα 8,6 ανά τ.χιλ., όταν ολόκληρη η ΕΕ έχει έκταση μόνο 4.381.000 τ.χιλ, πυκνότητα 116 ανά τ.χιλ. ελάχιστους φυσικούς πόρους.

Εάν υπάρχουν κάποιοι, που επιβουλεύονται περισσότερο ζωτικό χώρο στο άμεσο μέλλον, αυτοί σίγουρα δεν είναι οι Ρώσοι και αυτό το βλέπουν όλοι οι λογικοί πολίτες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: