Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Η εγχείριση είναι η τελευταία λύση.

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
«Δεν ξέρω πόσους ασθενείς με στεφανιαία νόσο έσωσα επειδή τους χειρούργησα, ξέρω όμως ότι έσωσα πολλούς επειδή επέμεινα να μη χειρουργηθούν». (Π. Σπύρου καθηγ. καρδιοχειρουργικής):
Στο ίδιο συνέδριο που ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής κ. Π. Σπύρου είπε την παραπάνω φράση, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Κρεμαστινός, εκτίμησε, ότι “το 70% των επεμβατικών μεθόδων καρδιολογίας στην Ελλάδα, διενεργείται συχνά χωρίς τις απαραίτητες ενδείξεις». Θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι, οι δηλώσεις των δύο Ελλήνων καθηγητών οι οποίες έγιναν πριν είκοσι περίπου χρόνια, αναφερόταν μόνο στην Ελλάδα και όμως, φαίνεται πως αυτή η πρακτική των «μη απαραίτητων» μέχρι εντελώς περιττών χειρουργικών επεμβάσεων δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα ούτε μόνο σε ότι έχει σχέση με την καρδιά.

Το βρετανικό ιατρικό περιοδικό «The Lancet» (ελλην.«το Νυστέρι»)το οποίο εκδίδεται από το 1823, θεωρείται σήμερα, παγκοσμίως, το πιο έγκυρο περιοδικό σε ιατρικά θέματα. Στο τελευταίο τεύχος του αναφέρει, ότι ένα μεγάλο ποσοστό χειρουργικών επεμβάσεων στον ώμο για την απελευθέρωση του πάσχοντος νεύρου(αρθροσκοπική απελευθέρωση υπερπλάτιου νεύρου) είναι περιττές και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Όταν μετά από τη δημοσίευση αυτή ρωτήθηκε ο Wim Schreurs καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν, «αν ισχύει αυτό, πως είναι δυνατόν να χειρουργούνται κάθε χρόνο στη Γερμανία πάνω από 92.000 για πόνους στον ώμο(Τενοντίτιδα)» απάντησε, ότι «εάν κάποιος σηκώσει το χέρι του 60 ή ακόμη και 90 μοίρες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα αρχίζει από τις 120 μοίρες και πάνω και το κατά πόσον θεωρεί κάποιος απαραίτητη τη χειρουργική επέμβαση είναι ζήτημα γιατρού και πελάτη»!

Το ίδιο περιοδικό είχε πριν ένα μήνα ένα άλλο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό των χειρουργικών επεμβάσεων στην καρδιά με την τοποθέτηση στεντ (μπαλονάκι) ή μπαϊ πας (bypass) είναι περιττές.

Με λίγα λόγια, μας λέει το περιοδικό ξεκάθαρα, αυτό που είπε πριν είκοσι χρόνια σε συνέντευξή του ο κ. Δ. Κρεμαστινός, με έναν πιο κομψό τρόπο για να μη θίξει τους συναδέλφους του:«το 70% των επεμβατικών μεθόδων

καρδιολογίας στην Ελλάδα, διενεργείται συχνά χωρίς τις απαραίτητες ενδείξεις».

Επειδή είμαστε ένας λαός, ο οποίος τείνει να υιοθετεί υπερβολές και συνωμοσιολογικές θεωρίες και επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αντιεπιστημονικής απλούστευσης, γενίκευσης και παρεξήγησης, οφείλω να πω ότι έχω υποστεί επιτυχή αγγειοπλαστική επέμβαση στην καρδιά με τοποθέτηση στεντ στο Γ.Ν. Ελπίς( γι αυτό και το ψάξιμο) και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω την ομάδα του Διευθυντή κ Τρίκα, διότι όπως μου είπε φίλος καρδιολόγος, δίχως την επέμβαση αυτή θα είχα πολύ-πολύ σοβαρό πρόβλημα καρδιακής ανεπάρκειας μέχρι και «οριστικής αναχώρησης». Σωστό και φρόνιμο λοιπόν, να μην είμαστε εντελώς δύσπιστοι προς την ιατρική επιστήμη και στη χώρα μας έχουμε πολύ καλούς γιατρούς, αλλά πριν δεχτούμε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, καλό είναι να ρωτήσουμε περισσότερους από έναν γιατρούς. Με λίγα λόγια, «να το ψάξουμε» επιμελώς ρωτώντας φίλους και γνωστούς, γιατί, όπως ισχυρίζονται κάποιοι επιστήμονες, «ο ανθρώπινος οργανισμός διατηρεί για πάντα ίχνη και αναμνήσεις ακόμα και της πιο ελάχιστης επίθεσης στο σώμα του(τραύμα, ή εγχείριση) και κάθε χειρουργική επέμβαση είναι μια επίθεση που καταβάλλει τον οργανισμό μας μειώνοντας την άμυνά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: