Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Σαν σήμερα 1 Νοεμβρίου...

1814 Αρχίζει το Συνέδριο της «Ιεράς Συμμαχίας» στη Βιέννη, με αντικείμενο την επαναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και των Ναπολεόντειων Πολέμων.

1864 Κυρώνονται η ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό της... Διεθνούς Ενωσης Εργατών (Α' Διεθνής). «Η Διεθνής, έγραφε ο Μαρξ, ιδρύθηκε για να αντικαταστήσει τα διάφορα σοσιαλιστικά και μισοσοσιαλιστικά τμήματα με μια πραγματικά αγωνιστική οργάνωση της εργατικής τάξης».

1903 Γεννιέται ο Γερμανός κλασικιστής ιστορικός Τέοντορ Μόμσεν (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1902).

1920 Εκλογές στην Ελλάδα, εν μέσω Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η αντιβενιζελική αστική παράταξη είχε σημαία της τον τερματισμό του πολέμου. Ηταν οι πρώτες εκλογές που πήρε μέρος το νεαρό ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ, συνδυάζοντας την πάλη για τα λαϊκά προβλήματα με τον αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα κατά της κυβέρνησης Βενιζέλου, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι και η αντιβενιζελική παράταξη είχε την ίδια πολιτική. Η αντιβενιζελική παράταξη κέρδισε τις εκλογές και συνέχισε τον πόλεμο.

1930 Τριακόσιοι αγρότες, τριών χωριών της περιοχής Καλαμών, δέχονται ένοπλη επίθεση της Αστυνομίας, επιχειρώντας να παρεμποδίσουν τη χάραξη δρόμου που θα κατέστρεφε τις καλλιέργειές τους. Σκοτώνονται δύο αγρότες και πολλοί τραυματίζονται.

1939 Η 5η Σύνοδος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1-2/11/1939) αποφασίζει την εισδοχή των Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας (περιοχές που είχε αποσπάσει η Πολωνία κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στην επανάσταση) στην ΕΣΣΔ και την ενσωμάτωσή τους στις Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ουκρανίας και Λευκορωσίας αντίστοιχα.

1944 Το 7οΣύνταγμα της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με τη συνδρομή του εφεδρικού ΕΛΑΣ Φλώρινας, δίνει την τελευταία μάχη εναντίον των γερμανών που υποχωρούν από την περιοχή της Φλώρινας.

1944 Δύο μέρες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, βρετανικά στρατεύματα εισέρχονται στην πόλη.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που κράτησε μόλις 3 βδομάδες.

1952 Οι ΗΠΑ πυροδοτούν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στα νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού.

1954 Στην Αλγερία ξεσπά εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.

1956 Ο ΟΗΕ καταδικάζει την επίθεση Αγγλοαμερικανών και Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου (Κρίση του Σουέζ).

1968 Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, 3 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια: