Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Μια ευκαιρία να κερδίσουν λίγη απ’ τη χαμένη τους αξιοπιστία

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Ολοι σχεδόν γνωρίζουμε, ότι, βάσει του Συντάγματος, αιγιαλοί και παραλίες είναι, δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι. Αλλά ακόμη και εκείνοι που δεν το γνωρίζουν, μπορούν να αναρωτηθούν:
«πόσο ελεύθερος μπορεί να νιώθει ένας πολίτης όταν του απαγορεύεται η πρόσβαση σε παραλίες της χώρας του»; Κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει μια απόφαση με την οποία παραχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης τους στους δήμους, που με τη σειρά τους μπορεί να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και τότε, αν μια επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια παραλία, οφείλει υποχρεωτικά να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων αν η μόνη δίοδος είναι μέσω των εγκαταστάσεών του.

Και όμως σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας υπάρχουν χιλιάδες πινακίδες που αναγράφουν:«Ιδιωτική παραλία απαγορεύεται η είσοδος» ή «ιδιωτική παραλία είσοδος μόνο για πελάτες». Ξενοδοχεία, βίλες και επαύλεις «χαρακτηρίζουν» τις παραλίες που βρίσκονται μπροστά στους χώρους τους ως «ιδιωτικές». Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, αν κάνει κάποιος το λάθος να απαιτήσει πρόσβαση στις λεγόμενες «ιδιωτικές παραλίες» θα βρεθεί μπροστά σε απειλητικούς μπράβους.

Εάν ταξιδέψει κάποιος με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο κατά μήκος των ακτών Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, δεν θα βρει ούτε μερικά μέτρα παραλίας που να μην έχει πρόσβαση. Εάν επιχειρήσει το ίδιο κατά μήκος των ακτών της Αττικής και της Αργολίδος, θα διαπιστώσει, ότι όχι μόνο δεν του επιτρέπεται, σε πολλά σημεία, να έχει πρόσβαση σε παραλίες της Αττικής και της Αργολίδας, αλλά αν επιμείνει στο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης, κινδυνεύει να βρεθεί και στο νοσοκομείο.

Εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται πολίτες γιατί, κατά παράβαση του νόμου, τους στερείται αυτό το δικαίωμα από ιδιώτες που έχουν περιφράξει ακτές, δίχως κάποιο αποτέλεσμα Πολλές φορές μάλιστα, (βλέπε Κρανίδι όπου έχουν τις βίλες τους πολλοί «επώνυμοι) απειλούνται από μπράβους με χρήση σωματικής βίας και όταν ζητούν την επέμβαση της αστυνομίας τα αστυνομικά όργανα αρνούνται με την αιτιολογία «δεν επιθυμώ να βρεθώ στο Καστελόριζο»

Το τραγικό γεγονός στο Μάτι είναι μια ευκαιρία να κερδίσει η κυβέρνηση την ήδη χαμένη της αξιοπιστία κάνοντας επιτέλους πράξη την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων σε όλες τις παραλίες της χώρας κατεδαφίζοντας φράχτες και αυθαίρετες κατασκευές σε όλες τις παραλίες της χώρας και μάλιστα τις χιλιάδες τουαλέτες καφετεριών που είναι πάνω στην άμμο (μη στεγανοποιημένες-ξερολιθιά), με αποτέλεσμα να κάνουν οι λουόμενοι μπάνιο μέσα στα ίδια τους τα ούρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: