Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Γιατί συρρικνώνονται οι πιστοί της Γερμανίας;


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Ενώ η Εκκλησία στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι το ίδιο ισχυρή όπως και πριν μερικές δεκαετίες, στις βορειοευρωπαϊκές χώρες χάνει ολοένα και περισσότερους πιστούς...

Μόνο τον τελευταίο χρόνο (2017) 660 000 Γερμανοί (270 000 Καθολικοί και 290 000 Προτεστάντες) ζήτησαν να διαγραφούν από τους καταλόγους των μελών των δύο Εκκλησιών!. Ο λόγος; Το χρήμα.

Ηδη από το 1919, καθιερώθηκε στο Γερμανικό Σύνταγμα της λεγόμενης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης η δήλωση του θρησκεύματος στη φορολογική δήλωση, ώστε με βάση αυτή να υπολογιστεί και ο αντίστοιχος «Εκκλησιαστικός Φόρος»(Kirchensteuer) για τους πιστούς των δύο κυρίαρχων Εκκλησιών , των Καθολικών και των Προτεσταντών.

Εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου, κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του εκκλησιαστικού φόρου, ζητούν να διαγραφούν από τους καταλόγους των δύο κυρίαρχων εκκλησιών, παρότι ο ετήσιος φόρος, αναλόγως του εισοδήματος, κυμαίνεται από 15 έως και 100 ευρώ περίπου.

Γιατί στη χώρα μας ένας π.χ άθεος, αγνωστικιστής ή πιστός ενός δόγματος που δεν ανήκει στην Ορθόδοξη ή στην Μουσουλμανική κοινότητα να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Μουφτήδων της Θράκης, οι οποίοι είναι έμμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι με ταχυδρομικά και άλλα τέλη και προνόμια;

Γιατί το κόμμα «Πρώτη φορά Αριστερά» δεν τολμά να καθιερώσει τον «Εκκλησιαστικό Φόρο» γι αυτούς που δηλώνουν πιστοί Ορθόδοξοι ή Ισλαμιστές; Το ποιο δίκαιο να μην πληρώνουν πολίτες φόρο για υπηρεσίες που δεν τους αφορούν;


Δεν υπάρχουν σχόλια: