Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
«Χτύπησε κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα. O καύσωνας και οι ρύποι έπνιξαν για τρίτη μέρα την πρωτεύουσα με το όζον να ξεπερνά το...
όριο ενημέρωσης (180 μg/m3) στις 15.00 στο Μαρούσι και τα Λιόσια................το Υπουργείο Υγείας συστήνει σε άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στο δρόμο». «Χτύπησε κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα. O καύσωνας και οι ρύποι έπνιξαν για τρίτη μέρα την πρωτεύουσα με το όζον να ξεπερνά το...
Ειδήσεις αυτού του είδους έχουν γίνει τόσο συχνές, που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, μιας καθημερινότητας, στην οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος του εθισμού και κατ’ επέκταση της αδιαφορίας. . Οπως αναφέρεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, «η ατμοσφαιρική ρύπανση της πρωτεύουσας ευθύνεται για την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργιών, σε μεγάλο αριθμό παιδιών ηλικίας από 5 ως 14 ετών, με άγνωστες μακροχρόνιες συνέπειες.
Μια άλλη έρευνα, του World Resources Institute, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 7%-10% των μολύνσεων του αναπνευστικού σε παιδιά των χωρών της ΕΕ, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο έλεγχος της ρύπανσης είναι ανεπαρκής, το 80% των θανάτων παιδιών μικρότερων των πέντε ετών αποδίδεται σε μολύνσεις των πνευμόνων. Σύμωνα με το περιοδικό “Nature”, 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή περισσότεροι ακόμη και από τα τροχαία ατυχήματα. Μάλιστα, ερευνητές του University of British Columbia, ανεβάζουν τον αριθμό στα 5,5 εκατομμύρια.
Σε πολλές πόλεις, όπως π.χ. στη Σεούλ (στις 15.02.2018), στο Παρίσι (το 2016) στο Μιλάνο (το 2015) αλλά και σε άλλες πόλεις, όταν οι μετρήσεις έφτασαν στο επίπεδο συναγερμού, έκλεισαν οι αρχές τους δρόμους στο κέντρο καθώς και τα πάρκινγκ για τα ΙΧ και ανακοίνωσαν τις δωρεάν μετακινήσεις των κατοίκων με τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς για κάποιες ημέρες, μέχρι και για μια εβδομάδα.
Φαίνεται, ότι αυτή η ιδέα των δωρεάν μετακινήσεων με τις αστικές συγκοινωνίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στις μεγαλουπόλεις που έχουν έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αρχίζει να κερδίζει έδαφος.
Ηδη, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ετοιμάζεται η Γερμανία να καταθέσει, μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εφαρμογή του μέτρου για πόλεις που έχουν έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιστημονικές επιτροπές έχουν μελετήσει το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος από ένα τέτοιο μέτρο και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι, ότι τα θετικά αποτελέσματα και όχι μόνο για την ποιότητα ζωής, αλλά και για την ίδια τη ζωή, θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου