Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Μεγάλη Βρετανία ή Ηνωμένο Βασίλειο;



Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Όταν ένα ψέμα αναπαραχθεί πολλές φορές, και το Διαδίκτυο έχει καταντήσει σκουπιδότοπος, όπου μπορεί ο καθένας να γράφει «ότι του κατέβει» δίχως κάποια συνέπεια, τότε το ψέμα παίρνει, για...
κάποιους άσχετους ευτυχώς, τη μορφή αλήθειας.

Ένας μύθος που κυκλοφόρησε πολύ κατά το παρελθόν και παρά τις διαψεύσεις από έγκυρες πηγές, εξακολουθεί ακόμη, ευτυχώς από λίγους άσχετους, να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο αλλά και σε πολλά ΜΜ«Ε», είναι ότι, δήθεν, η Μεγάλη Βρετανία αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα σε Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΟΚ, ύστερα από την επιμονή των Γάλλων και συγκεκριμένα του στρατηγού Ντε Γκώλ.

Δυστυχώς, θύμα αυτού του μύθου είχε πέσει και ο Αντώνης Σαμαράς, κι αυτό δείχνει την επιπολαιότητα του ανθρώπου, όταν το ανέφερε σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Φάκελοι» το Μάρτη του 2008. Εναι αλήθεια, ότι ο Ντε Γκωλ αντιδρούσε στην ένταξη της Μ. Βρετανίας, αλλά όχι λόγω του ονόματός της, αλλά επειδή ανησυχούσε για τις επιπτώσεις της ένταξής της στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΟΚ και όπως διαπιστώθηκε την εποχή της Μ. Θάτσερ (η οποία απαίτησε κάποιες εξαιρέσεις και τις πήρε) οι φόβοι αυτοί επαληθεύτηκαν ως ένα βαθμό.

Οσοι ισχυρίζονται ότι μπήκε στην ΕΟΚ και στην μετέπειτα ΕΕ ως Ηνωμένο βασίλειο λόγω γαλλικής πίεσης, δείχνουν να αγνοούν τις διαφορές Ηνωμένου Βασιλείου, Μεγάλης Βρετανίας και Αγγλίας (Οι τρεις ονομασίες οι οποίες αναφέρονται συχνά με λάθος τρόπο).

Η Μεγάλη Βρετανία(Great Britain) είναι μόνο το νησιωτικό μέρος που αποτελείται από τρεις χώρες, την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Εάν γινόταν μέλος μόνο ως Μεγάλη Βρετανία θα ήταν σαν να έμενε εκτός ΕΕ η Ιρλανδία.

Η Μεγάλη Βρετανία μπήκε στην ΕΕ με την επίσημη ονομασία της η οποία ήταν και είναι „United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland" (Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας). Στο τεύχος 73, σειρά L της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ του 1972, μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά εγγράφων σχετικά με την προσχώρηση της Δανίας, της Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, όπου φαίνεται ολοκάθαρα πως ο επίσημος τίτλος με τον οποίο έγινε η ένταξη περιείχε τον όρο «Μεγάλη Βρετανία» και τα παράγωγά του: «DOCUMENTS CONCERNING ΤHE ACCESSION TO THE EUROPEAN COMMUNITIES OF THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND.

Για λόγους συντόμευσης έμεινε το “UK”

Δεν υπάρχουν σχόλια: