Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Πέρασε και η Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, έγιναν οι διάφορες … «εκδηλώσεις», βγήκαν και κάποιοι «αρμόδιοι», είπαν τα συνηθισμένα που λένε κάθε χρόνο, έτσι, για να... γίνεται συζήτηση, και να λέει ο κόσμος πως ενδιαφέρονται, και τέλος!

Του χρόνου πάλι, μια από τα ίδια προς δημόσια κατανάλωση.

Αν και «εορτάσαμε» την Παγκόσμια αυτή Ημέρα, πρέπει να επισημάνουμε πως η χώρα μας, και τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, είναι ΕΞΩ από τον κόσμο στην «πράξη», γιατί «θεωρητικά» είναι ΜΟΝΟ για να γιορτάζουν τη μέρα αυτή.

Δεν υπερβάλλω, Συνέλληνες, και το επαναλαμβάνω, είναι ΕΞΩ από τον κόσμο γιατί έτσι το θέλει το αρμόδιο υπουργείο, τα μνημόνια (τώρα), αλλά και οι «σχεδιαστές» της υγείας, όλοι εκείνοι που κάνουν πειράματα με τις ζωές του κοσμάκη.

Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ.

Γράφει, και επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ που γίνεται σε βάρος των ασθενών με Σ.Κ.Π.

«Υπ. Εργασίας: Εμμένει στην παρωχημένη νομοθεσία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Αγώνα για τα αυτονόητα συνεχίζουν να δίνουν οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση και οι οικογένειές τους, αφού όλες οι ηγεσίες που έχουν περάσει από το Υπουργείο Εργασίας μέχρι σήμερα εμμένουν στην παρωχημένη προνοιακή νομοθεσία, διαιωνίζοντας την ανισοτιμία σε βάρος αυτής της κατηγορίας χρόνιων ασθενών.



Το θέμα έθιξε σε συνάντηση που είχε με την Έφη Αχτιόγλου αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο της οποίας κατατέθηκε υπόμνημα με πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας, με προεξέχων εκείνο που αφορά στην ανάγκη συμπερίληψης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στον Πίνακα των Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων του Υπ. Εργασίας.

Όπως εξηγούν στελέχη της Ομοσπονδίας «η ΠΣ είναι μία πολυπαραγοντική, εκφυλιστική και συνεχώς επιδεινούμενη νόσος». Με αυτό το δεδομένο, η ΠΟΑμΣΚΠ έχει καταθέσει σχετικά έγγραφα στο ΕΦΚΑ για να ενταχθούν στον εισηγητικό φάκελο για τα νευρολογικά νοσήματα που θα εξετάσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του αρ.7 ν3863/2010 στην αναθεώρηση του Πίνακα.

Σε συνάρτηση με τα προαναφερόμενα ζητήθηκε η αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας της ΠΣ στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), από 35% σε 50% με την διάγνωση, καθώς η νόσος έχει πολλά αφανή συμπτώματα τα οποία θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στην εκτίμηση της αναπηρίας. Παράλληλα, αναδείχθηκε η προβληματική λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας της (ΚΕΠΑ).

«Ελλιπείς ή μη εξαντλητικοί ως προς τα συμπτώματα εισηγητικοί φάκελοι, μη αναλυτικές γνωματεύσεις, στρεβλωμένη κλινική εικόνα του πάσχοντα κατά την ημέρα αξιολόγησης εξαιτίας των εξάρσεων-υφέσεων της νόσου κ.λπ. είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζονται και οδηγούν σε λανθασμένες αξιολογήσεις» αναφέρει σχετικά η Ομοσπονδία.

Ζητούμενο αποτελεί, επίσης, η απουσία μέριμνας διαχρονικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Απάντηση σε αυτό το θέμα θα μπορούσε εν μέρει να δώσει η αύξηση του ποσοστού αναπηρίας στο 50%, καθώς θα επέτρεπε στους πάσχοντες να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου τομέα για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (ν.4440 ΦΕΚ 224 Α΄ 02-12-2016) που καταλαμβάνουν 10% των θέσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες στην παραγωγική ηλικία. Με το δεδομένο αυτό, η ΠΟΑμΣΚΠ ζητάει επιπλέον τη θέσπιση μέτρων προστασίας της διατήρησης των θέσεων εργασίας των ΑμΣΚΠ, καθώς και τη δημιουργία επιδοτούμενων προγραμμάτων (για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή για μακροχρόνια απασχόληση).

Στα προαναφερόμενα δίκαια αιτήματα των ατόμων με ΣΚΠ, η Υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, αν και ανέφερε ότι οι Επιστημονικές επιτροπές που έχουν συσταθεί θα μελετήσουν εκ βάθρων τους νόμους του ασφαλιστικού συστήματος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κάθε απόφαση του Υπουργείου θα πρέπει να κινείται στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.»

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Το γράφω συνέχεια, πως οι ασθενείς με Σ.Κ.Π είναι οι πιο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ από ΟΛΟΥΣ με χρόνιες παθήσεις.

Μια πάθηση που ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ (το γράφω, και θα το γράφω ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ), σε κάποια ΚΕΠΑ αντιμετωπίζεται από τους γιατρούς σαν… «ίωση».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «Ελλιπείς ή μη εξαντλητικοί ως προς τα συμπτώματα εισηγητικοί φάκελοι, μη αναλυτικές γνωματεύσεις, στρεβλωμένη κλινική εικόνα του πάσχοντα κατά την ημέρα αξιολόγησης εξαιτίας των εξάρσεων-υφέσεων της νόσου κ.λπ. είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζονται και οδηγούν σε λανθασμένες αξιολογήσεις»

Να επαναλάβω και τις «παρεμβάσεις διευθυντών», την προκλητική ΑΓΝΟΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ και άλλα;

Δεν χρειάζεται για την ώρα.

ΟΛΑ αυτά, υπό τις ευλογίες των υπουργείων, όπως και τα μπακαλοτέφτερα, οι ΛΙΣΤΕΣ παθήσεων και ποσοστών, οι «ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ».

Άντε, και του Χρόνου λοιπόν, για ακόμα μια Παγκόσμια Ημέρα…..

Θα επανέλθω.



Βασίλης Τσούγκαρης

tsougarisgnomi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: