Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Σαν σήμερα 27 Μαρτίου...

27/03/1821
Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).
27/03/1845:
Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία.
27/03/1920
Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στο Νοβοροσίσκ
27/03/1922
Συνέρχεται το 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), που συνοψίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και χαράσσει το καθήκον της επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία.
«Εμείς τώρα πρέπει», τόνισε ο Β. Ι. Λένιν κατά τον πολιτικό απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής, «να πούμε εξ ονόματος του κόμματος: αρκετά! Ο σκοπός που επεδίωκε η παραχώρηση (σ.σ. της ΝΕΠ) πραγματοποιήθηκε. Η περίοδος αυτή τελειώνει ή τελείωσε. Τώρα μπαίνει άλλος σκοπός: η ανασύνταξη των δυνάμεων». Οι εργασίες του Συνεδρίου έληξαν στις 2/4.
27/03/1946
Δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ με την οποία καλεί το λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη. 
27/03/1946
Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μαρτίου και συνελήφθη από την Αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.
27/03/1947
Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Τρύπη της Σπάρτης και αιχμαλωτίζουν τη φρουρά. Άλλα τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν τους Δελφούς και το Δαδί.
27/03/1948
Μετά την τελευταία αποτυχία στη Μουργκάνα ο κυβερνητικός στρατός επιχειρεί και πάλι κατά του ΔΣΕ (επιχείρηση «Ιέραξ»).
Στη μάχη ρίχνεται σύσσωμη η VIII Μεραρχία (που πρόσφατα είχε επιθεωρηθεί από τον ίδιο τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλητ), ενισχυμένη με επιπλέον μονάδες ΛΟΚ, πυροβολικού, καθώς και μια ίλη τεθωρακισμένων. Παρόλα αυτά, οι όποιες αρχικές μικρές πρόοδοι των αστικών δυνάμεων, ανατράπηκαν από τις αντεπιθέσεις του ΔΣΕ, οδηγώντας για μια ακόμη φορά την επιχείρηση σε αποτυχία (7 Απρίλη).
27/03/1958
Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς. Ο Βουτυράς ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες λογοτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα που καταπιάστηκε με το κοινωνικό διήγημα. Στα διηγήματά του αναδεικνύονται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι νέες κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνταν στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, η απανθρωπιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, κλπ.
Κτυπώντας το άδικο και παράλογο, ξεσκεπάζοντας τις πληγές της κοινωνίας που στηρίζονταν στην εκμετάλλευση ο Βουτυράς, πότε έμμεσα και πότε άμεσα, πρόβαλε την ανάγκη της αλλαγής και μάλιστα της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής.
Στη διάρκεια της Κατοχής συντάχθηκε με την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, στάση που του κόστισε ποικιλώνυμες διώξεις μετά την απελευθέρωση.
27/03/1958
Ο Νικολάι Μπουλγκάνιν καθαιρείται από Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ.
Ο Ν. Μπουλγκάνιν ήταν στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (μέλος του ΠΓ του Κόμματος το 1948-1958) και στρατιωτικός (Στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης το 1946) που διετέλεσε σε διάφορες θέσεις ευθύνης στο Σοβιετικό κράτος (μέλος της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Υπουργός Άμυνας το 1953-1955, κ.α.).
Στον απόηχο του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ ο Μπουλγκάνιν καθαιρείται από Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ, ενώ στη συνέχεια καθαιρείται και από την ΚΕ και του αφαιρείται ο τίτλος του Στρατάρχη.
27/03/1961
Κλείνουν οι φυλακές της Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικών.
27/03/1961
Συνάντηση Κένεντι - Γκρομίκο στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση στο Λάος, στο οποίο μάχονταν από το 1954 οι κομμουνιστές αντάρτες εναντίον των δυνάμεων του βασιλείου του Λάος.
Ο Κένεντι ανακοινώνει επίσημα ότι δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. Ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο Λάος, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε και σθεναρά, με ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς των θέσεων των ανταρτών, στήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων, κοκ.
Ο πόλεμος στο Λάος έληξε τελικά το 1975 με νίκη των ανταρτών.
27/03/1968
Πεθαίνει ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.
27/03/1970
Αρχίζει η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσά τους, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.
27/03/1977
Στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία των αερομεταφορών, 562 άτομα χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών κι ένας Έλληνας, όταν «Μπόινγκ 747» της ολλανδικής «KLM» συγκρούεται κατά την απογείωσή του με αεροσκάφος του ιδίου τύπου της αμερικανικής «Παναμέρικαν», που τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο της Τενερίφης.
27/03/1980
Εκατό άτομα βρίσκουν το θάνατο στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας, όταν ανατρέπεται το «πλωτό ξενοδοχείο», δηλαδή η πλατφόρμα στην οποία κατοικούσαν οι εργαζόμενοι των συνεργείων γεωτρήσεων.
27/03/2010
Πεθαίνει ο φυσικός και ακαδημαϊκός Καίσαρ Αλεξόπουλος, μέλος της ομάδας ΒΑΝ για την πρόβλεψη των σεισμών.


902

Δεν υπάρχουν σχόλια: