Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Σαν σήμερα 26 Απριλίου...

26/04/1564 Γεννιέται ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ
26/04/1798 Γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.
26/04/1825 Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη...
Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Ιταλός επαναστάτης Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.
26/04/1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος τελείωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 1829 με νίκη της Ρωσίας και την υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης. Η έκβαση του πολέμου συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της Επανάστασης του 1821 και στη διαμόρφωση του διεθνούς εκείνου πλαισίου που οδήγησε στη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους.
26/04/1860 Πεθαίνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ανώτερος κληρικός, οπαδός του διαφωτισμού, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης (μέλος της Φιλικής Εταιρίας).
26/04/1861 Πεθαίνει ο Αυστριακός περιηγητής και ιστορικός Γιάκομπ Φαλμεράιερ, γνωστός για τις περιηγητικές του αφηγήσεις και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Ελλήνων.
26/04/1915 Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).
26/04/1919 Ο Κόκκινος Στρατός περνά σε αντεπίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο και σύντομα συντρίβει τις αντεπαναστατικές δυνάμεις του τσαρικού ναυάρχου Κολτσάκ, που έδρασαν κυρίως στην περιοχή της Σιβηρίας με τη συνδρομή του βρετανικού ιμπεριαλισμού.
26/04/1936 Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Γαλλία (26/4-3/5/1936). Το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει μεγάλη νίκη λαμβάνοντας το 56,6% των ψήφων και 386 έδρες στη Βουλή (σε σύνολο 608). Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε 72 βουλευτές. Το Λαϊκό Μέτωπο (που αποτελούνταν από το Σοσιαλιστικό, το Κομμουνιστικό και το Ριζοσπαστικό Κόμμα) σχημάτισε κυβέρνηση υπό το Λεόν Μπλουμ, ηγέτη των σοσιαλιστών. Το ΓΚΚ δεν έλαβε μέρος στην κυβέρνηση, στήριξε όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μετώπου, έως την έκρηξη του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου διαφώνησε με τη στάση των σοσιαλιστών - ριζοσπαστών και ήρε την υποστήριξή του. Ετσι, τον Ιούνη του 1937, ο Λ. Μπλουμ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
26/04/1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός Εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους. «Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν αποτυπώσει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα την αγριότητα του πολέμου.
26/04/1941 Στον Άι-Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ με αποτέλεσμα το θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέπα και Κώστα Σκυτούδη. Η απόδραση ματαιώθηκε και οι εξόριστοι παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής. Ορισμένοι από αυτούς θα καταφέρουν στη συνέχεια να αποδράσουν και να ενταχθούν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Πολλοί όμως θα εκτελεστούν ως αντίποινα για την δράση των ανταρτών του ΕΛΑΣ.
26/04/1945 Συλλαμβάνεται για προδοσία ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, επικεφαλής του δωσιλογικού καθεστώτος του «Βισί» στη Γαλλία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
26/04/1946 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποκρούουν τις επιθετικές προσπάθειες πολλαπλάσιων κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή της Ξάνθης και με αντεπιθέσεις τους αναγκάζουν να συμπτυχθούν στις βάσεις τους.
26/04/1946 Στη Σελίτσανη Αγιάς χωροφύλακες και παρακρατικοί κάνουν συλλήψεις και δολοφονούν 9 πολίτες. Οι κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν τους δολοφόνους με τη μαζική λαϊκή αυτοάμυνα και με τα ίδια μέσα. Σκοτώνουν 3 χωροφύλακες, τρέπουν σε φυγή τους υπόλοιπους και ελευθερώνουν τους συλληφθέντες.
26/04/1950 Σε απόφασή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ βρίσκεται σε εξοντωτικό διωγμό. Η αντίδραση και οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές προσπαθούν με κάθε μέσο να εμποδίσουν τη δράση του. Οι κομμουνιστές όμως δεν φοβούνται τις μπόρες και τις καταδρομές. Στέκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης και κάνουν πάντα ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στο λαό της Ελλάδας και τη δημοκρατική ανθρωπότητα».
26/04/1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.
26/04/1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος. Ο Μ. Παπαμαύρος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Επανειλημμένα διώχτηκε, απολύθηκε, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε για τις ιδέες του. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Χίου. Παράλληλα, μαζί με τον Κ. Δ. Σωτηρίου ανέλαβε τη διεύθυνση του «Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Ελεύθερης Ελλάδας».
26/04/1967 Στον Πειραιά και τις συνοικίες οργανώνεται η αντιδικτατορική πάλη. Στη Φιλαδέλφεια και σε άλλες συνοικίες της Αθήνας γράφονται συνθήματα στους τοίχους και ρίχνονται προκηρύξεις για την οργάνωση της πάλης ενάντια στη δικτατορία. Εν τω μεταξύ οι μαζικές συλλήψεις συνεχίζονται. Οι συλληφθέντες της Χούντας οδηγούνται στη Γυάρο, όπου ξεπερνούν τα 6.000 άτομα, κ.α. τόπους εξορίας.
26/04/1986 Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα. Τριάντα ένα άτομα πέθαναν απευθείας από τη μόλυνση. 29 από ακατάστατη δηλητηρίαση και 2 από την έκρηξη. Το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε πάνω από τις περιοχές της Δυτικής Σοβιετικής Ένωσης και την Ευρώπη μολύνοντας τες. Πάνω από 135.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν άμεσα από το Πριπιάτ και τις γύρω περιοχές, ενώ δημιουργήθηκε απαγορευμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο. Το επόμενο διάστημα, πάνω από 350.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ζώνες υψηλής συγκέντρωσης ραδιενεργών σωματιδίων. Ώρες μετά την έκρηξη, στήνεται ένας γιγαντιαίος μηχανισμός για το σβήσιμο της πυρκαγιάς και την κάλυψη του αντιδραστήρα. Από γη και αέρα, με οχήματα, ρομπότ και ελικόπτερα, πέφτουν χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, άμμου και υλικών για την απορρόφηση των ραδιενεργών σωματιδίων, με αποτέλεσμα η φωτιά να σβήσει εντελώς στις 18.35.
26/04/1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του Απαρτχάιντ). Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (62,65%), στο οποίο μετέχει και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρωθυπουργός εκλέγεται ο Νέλσον Μαντέλα.
26/04/2005 Πεθαίνει ο Παραγουανός συγγραφέας Αουγκούστο Ρόα Μπάστος, που μαζί με τους Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργκας Γιόσα θεωρούνται από τους σημαντικότερους λατινοαμερικανούς συγγραφείς.


902

Δεν υπάρχουν σχόλια: