Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Η ΑΣΦΑΛΗΣΤΡΙΚΟ;

Έρχονται οι εκλογές, το «Εθνικό Σπορ» αυτής της χώρας, και ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, μόλις τελειώσουν οι πανηγυρισμοί των ….
«νικητών», έρχονται να μπουν σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα του νέου μνημονίου, του Τρίτου και Φαρμακερού.
Πολλά έγιναν και υπογραφήκαν πίσω από τις πλάτες μας για ΕΜΑΣ αλλά ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ, και πάμε να δούμε λίγο το ΜΠΕΡΔΕΜΑ με το ασφαλιστικό της χώρας, μέσα από το οποίο φαίνονται πολλά.
«Το νέο Ασφαλιστικό: Ενιαίοι όροι εισφορών, ένα Ταμείο-γίγας & «ψαλίδι» στις συντάξεις
Τη δημιουργία ενός Ταμείου – γίγαντα το 2016 για όλους τους ασφαλισμένους, με την καταβολή μιας σύνταξης και ενιαίους όρους εισφορών και παροχών για 6 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους, φέρνει το νέο Ασφαλιστικό του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι παροχές του ΙΚΑ θα αποτελέσουν τον οδηγό στις νέες αλλαγές, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες περικοπές συντάξεων ή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους ήδη συνταξιούχους.
Η επικουρική σύνταξη θα ενσωματωθεί στην κύρια και στη μειωμένη καταβαλλομένη (ενιαία) σύνταξη θα υπάρξει πλαφόν. Το νέο σύστημα μέσω φορολογίας θα εξασφαλίζει τη βασική σύνταξη, η οποία δεν θα είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας. Σε αυτήν θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές.
Η Μεταρρύθμιση
Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα πρέπει στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου να παρουσιάσει τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, βάσει των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο ή με ισοδύναμα μέτρα, χωρίς να μπορεί να παρακαμφθεί η πρόβλεψη για περικοπές 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018, εκ των οποίων το 1,3% του ΑΕΠ, ήτοι 2,35 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2016.
Ειδικότερα τον Οκτώβριο πρέπει να οριστικοποιηθούν οι επιπλέον παραμετρικές αλλαγές που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό και θα τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2016. Τα μέτρα θα είναι επιπλέον όσων έχουν ήδη ψηφιστεί.
Σημειώνεται ότι αν η Επιτροπή των 12 που έχει συγκροτηθεί για το Ασφαλιστικό δεν βρει ισοδύναμα έως τις 15 Οκτωβρίου, τότε το Μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις σε όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τις παροχές είτε λόγω των εσόδων από κοινωνικούς πόρους (προβλέπεται να καταργηθούν από τις 31 Οκτωβρίου) είτε εξαιτίας της υψηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε δύο τμήματα
Σημειώνεται, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα» ότι με το νέο Μνημόνιο που έχει ήδη ψηφιστεί προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του Νόμου 3863/2010 με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.
Δηλαδή μικρότερες συντάξεις θα απονέμουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους και όσες συνταξιοδοτούνται από 1/1/2015 καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού (καταβολή βασικής + αναλογικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά) κρύβει μειώσεις κυρίως λόγω των περικοπών που έχουν γίνει στους μισθούς την τελευταία πενταετία.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σταδιακά σε μειώσεις από 7% έως και 25%.
Έτσι όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2015 θα λαμβάνουν ένα τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2010 σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων τους (ποσοστά αναπλήρωσης από 70% και άνω για 35ετία) και δεύτερο τμήμα, αναλογικό του χρόνου ασφάλισής τους από 1/1/2011 με βάση τις εισφορές και μέρος της βασικής σύνταξης.
Η σύνταξη ενός ασφαλισμένου για πρώτη φορά από 1/1/2011 και μετά θα υπολογιστεί για ολόκληρο τον εργασιακό βίο με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 3863/10.
Με λίγα έτη Ασφάλισης
Επίσης προβλέπεται ότι χαμηλότερα ποσά συντάξεων (με βάση αποκλειστικά τις εισφορές που έχουν καταβληθεί) θα δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου 2015 και μόνο μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών θα λαμβάνουν ως συμπλήρωμα τη βασική – εγγυημένη από το κράτος – σύνταξη ή τα όποια επιπλέον ποσά δίνονται έως το ύψος της κατώτατης σύνταξης.
Πρόκειται για ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης και κατά συνέπεια χαμηλές αποδοχές. Εξάλλου αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2015 ισχύουν αυξημένες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους: 6% στις μεικτές κύριες συντάξεις και 6% στις καταβαλλόμενες επικουρικές. Η πρώτη παρακράτηση των αυξημένων εισφορών έγινε από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου και οι αναδρομικές μειώσεις Ιουλίου και Αυγούστου θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού
Με το νέο Μνημόνιο που έχει ήδη ψηφιστεί, προβλέπεται βασική σύνταξη των 360 ευρώ + αναλογική σύνταξη για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά, γεγονός που κρύβει μειώσεις κυρίως λόγω των περικοπών που έχουν γίνει στους μισθούς την τελευταία πενταετία.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σταδιακά σε μειώσεις από 7% έως και 25%.
- €4,5 δισ. είναι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ποσό που αντιστοιχεί σε συντάξεις δύο μηνών
- €10,8 δισ. θα είναι το ύψος της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης προς το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης το 2015 από 18,9 δισ. το 2010
- €950 εκατ. θα πρέπει να βρει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός από τις εισφορές και την κρατική χρηματοδότηση, για να πληρωθούν οι συντάξεις το 2016.
Τα ποσά αυξάνονται σε 1,4 δισ. για το 2017 και 2,5 δισ. για το 2018 €3,7 δισ. πρέπει να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση σε ΝΑΤ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ από το 2016 έως το 2018 ώστε να φτάσει στα επίπεδα χρηματοδότησης του ΙΚΑ, γεγονός που σημαίνει πως τα ελλείμματα που θα δημιουργήσει η μειωμένη κατά 48% κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων αυτών θα τα καλύψουν οι ασφαλισμένοι καταβάλλοντας μεγαλύτερες εισφορές ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις.»
ΠΗΓΗ: «ΤΑ ΝΕΑ» – Ηλίας Γεωργάκης
Αφού ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ με τις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ πολιτικές τους, αφού ΟΛΟΙ υποσχεθήκαν λαγούς με πετραχήλια στους ασφαλισμένους που μόνο κάτι τέτοιο δεν είναι, παρά μόνο ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ για την χρηματοδότηση των ταμείων, ΤΩΡΑ πάνε για το «μεγάλο σχέδιο, τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» που θα δώσει τη χαριστική βολή στα ΚΟΡΟΪΔΑ που πληρώνουν για να ΜΗΝ έχουν ΥΓΕΙΑ, για να ΜΗΝ έχουν παρά συντάξεις ΠΕΙΝΑΣ…. Παρόλο που οι μισθοί μειωθήκαν και εξακολουθούν να μειώνονται, ΔΕΝ συμβαίνει και το ίδιο με τις ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, και μην παραμυθιαζόμαστε. Όπως έγραψα πιο πάνω, ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ, έδωσαν συντάξεις και επιδόματα σαν «παροχή υπηρεσιών» σε ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ (αυτό ΟΛΟΙ σκόπιμα το ξεχνούν), οι οποίοι δεν έχουν ούτε 500 ένσημα, συντάξεις που βγήκαν από εισφορές ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ, ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ, που σήμερα είμαστε ΑΝΕΡΓΟΙ, και δεν μας παίρνει ΚΑΝΕΝΑΣ στη δουλειά λόγω ηλικίας, και τώρα έρχονται να δώσουν και τη χαριστική βολή σε ΟΛΟΥΣ με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου. Το ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΗΣΤΡΙΚΟ έρχεται πολύ σύντομα για να μείνει, και οι συντάξεις πείνας είναι γεγονός.


Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: