Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Σαν σήμερα... 3 Σεπτέμβρη

1658 Πεθαίνει ο Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός Όλιβερ Κρόμγουελ, ηγέτης στον Εμφύλιο Πόλεμο κατά του...
βασιλιά Καρόλου του Α’ και «Λόρδος Προστάτης» της Μ. Βρετανίας το 1653-1658.
1783 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των πρώην αποικιών της, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Συνθήκη του Παρισιού).
1843 Ξεσπά στην Αθήνα το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη, που εξαναγκάζει το βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.
1929 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει δύο συντάκτες, δύο τυπογράφους και ένα διορθωτή του «Ριζοσπάστη» με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
1939 Δύο μέρες μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, η Βρετανία και η Γαλλία της κηρύσσουν τον πόλεμο, δίχως ωστόσο να ρίξουν τουφεκιά. Είναι ο λεγόμενος «παράξενος πόλεμος», ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου παράξενος, αφού οι ιμπεριαλιστές ευελπιστούσαν σε μια προέλαση της φασιστικής πολεμικής μηχανής προς Ανατολάς (δηλαδή τη Σοβιετική Ένωση).
1943 Γενική απεργία κηρύσσεται στη Βέροια κατά της ομηρίας, της τρομοκρατίας και της υποχρεωτικής εργασίας. Όλοι οι χώροι δουλειάς νεκρώνουν, ενώ οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν από διαδηλωτές.
1943 Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σικελίας αρχίζει η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς) στην κυρίως Ιταλία.
1954 Η κυβέρνηση Παπάγου ανακοινώνει τη σύλληψη πάνω από 60 στελεχών του ΚΚΕ (μεταξύ των οποίων ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης, ο Κυριάκος Τσακίρης κ.ά.). Ο Γ. Παπανδρέου συγχαίρει τα Σώματα Ασφαλείας.
1954 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.
1974 Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

Το κίνημα της 3ης Σεπτέμβρη του 1843 σε επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ού αιώνα
902

Δεν υπάρχουν σχόλια: