Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τζέσε Όουενς, ένα «μαύρο βέλος» στην καρδιά του φασισμού

OWENS6aΣτις 31 Μάρτη του 1980 φεύγει από τη ζωή ο Τζέσε Όουενς, ο μαύρος αθλητής της ομάδας στίβου των ΗΠΑ, που στους...
Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, σε ηλικία 23 ετών, κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια (100μ, 200μ, 4Χ100, μήκος) εξοργίζοντας τον καγκελάριο Αδόλφο Χίτλερ που αρνήθηκε να τον συγχαρεί, και, κατ’ άλλους, αποχώρησε από το στάδιο. Δεν συνέβη το ίδιο πάντως με τους Γερμανούς φιλάθλους που τον αποθέωσαν.

Ο Τζέσε Όουενς στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μπροστά στα μάτια του Χίτλερ
Ο Τζέσε Όουενς στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μπροστά στα μάτια του Χίτλερ
«Ο αφέτης απομακρύνθηκε δέκα βήματα και διέταξε με δυνατή γερμανική φωνή Auf die platze. Ολοι ελάβαμε τις θέσεις μας. Οταν ο αφέτης είπε σε μαλακή φωνή Fertig, ελάβαμε θέση ετοιμότητας. Ολοι οι μυς του σώματος ήταν τεταμένοι. Ακούστηκε ο πυροβολισμός… και τότε πλέον ήταν ο άνθρωπος εναντίον ανθρώπου. Το ρίγος και η συγκίνησης που αισθάνεται ο αθλητής στην αφετηρία, είναι η καλύτερη αποζημίωση για τις ατέλειωτες ώρες που πέρασε προετοιμαζόμενος για την ολυμπιακή αναμέτρηση.
Σε αυτή τη βάση, επιθυμώ να σας αφήσω με μίαν τελική σκέψη, ένα φόρο τιμής προς τον ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος τόσο σωστά διατύπωσε την άποψη: «Το σημαντικότερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή, όπως το σημαντικότερο στη ζωή δεν είναι ο θρίαμβος αλλά η πάλη. Το ουσιώδες δεν είναι να κατακτήσεις, αλλά να αγωνιστείς καλώς».»
[Από ομιλία του Τζέσε Οουενς, το 1969, όταν επισκέφτηκε την Αρχαία Ολυμπία. Πηγή: Ριζοσπάστης]
OWENS10
Ο απόγονος σκλάβων Όουενς (ο επονομαζόμενος και «μαύρο βέλος» μετά το κατόρθωμά του στους Ολυμπιακούς αγώνες) που κατάφερε ένα ηχηρό ράπισμα στη ναζιστική προπαγάνδα περί… ανωτερότητας της «Αρείας φυλής»,  γεμάτος από δόξα,  δεν ανταμείφτηκε ποτέ οικονομικά για την επιτυχία του. Αναγκάστηκε να κάνει πολλές χειρωνακτικές δουλειές για να ζήσει την οικογένειά του, ακόμα και να συναγωνιστεί σε αγώνες ταχύτητας… άλλους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, όπως άλογα και σκύλους. Ο Τζέσε ήταν μαύρος… Πέθανε σε ηλικία 67 ετών από καρκίνο των πνευμόνων.
 
Επιμέλεια: Οικοδόμοςatexnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: