Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Κίνδυνοι από τη Συμφωνία Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου



Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου που ήταν προγραμματισμένη την Παρασκευή (7. Σεπτεμβρίου) στις Βρυξέλλες...
Το θέμα της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών, με την ένωση μέρους του Βόρειου Κοσσυφοπέδιου με τη Σερβία με την παράλληλη αποχώρηση των Αλβανόφωνων της περιοχής και την εγκατάστασή τους στο Πρέσεβο, μια περιοχή της νοτιοδυτικής Σερβίας, στην οποία το 89,1% των κατοίκων είναι Αλβανόφωνοι και η οποία θα παραχωρηθεί στο Κοσσυφοπέδιο.

Λέγεται ότι η συνάντηση ακυρώθηκε από τη σερβική πλευρά, αν και είχαν εκδηλωθεί ήδη ανησυχίες από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους για το ενδεχόμενο η συμφωνία αυτή να αποτελούσε τον καταλύτη για μια σειρά αποσχιστικών κινημάτων με αλυτρωτικό χαρακτήρα σε ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην παγκόσμια πολιτική ορολογία υπάρχει ο γεωπολιτικός όρος Βαλκανοποίηση (Balkanization, ή Balkanisation. βλέπε https://en.wikipedia.org/wiki/Balkanization), δηλαδή «διαδικασία κατακερματισμού ή διάσπασης μιας περιοχής ή κράτους σε μικρότερες περιοχές ή κράτη», η ανησυχία δεν είναι διόλου αμελητέα.

Με δεδομένο τον αναδυόμενο εθνικισμό σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και τον αλβανικό αλυτρωτισμό (συζητιέται ήδη η ένωση Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου και διχοτόμησης των Σκοπίων) δεν απαιτείται πολλή φαντασία για να κατανοήσει κάποιος τους μελλοντικούς κινδύνους και για τη χώρα μας.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι κινήματα τέτοιου είδους αλληλοενισχύονται και αποκτούν δυναμική χιονοστιβάδας και οι βαλκανικοί λαοί έχουν αποδείξει εδώ και αιώνες ότι μετά από κάποια διαλείμματα ειρηνικής συνύπαρξης αλληλοσφάζονται για να επιβεβαιώσουν τον όρο Βαλκανοποίηση, που είναι συνώνυμο της Αποβλάκωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: