Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Τι IQ μπορεί να έχει ένας φανατικός ισλαμιστής και κατά πόσο μπορεί να συμμαχήσει κάποιος μαζί του;

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Ο Hamid Karzai, ο εδώ και 13 χρόνια πρόεδρος του Αφγανιστάν, αναγνώρισε πριν λίγες ημέρες σε μια συνέντευξή του, ότι, ο σχεδόν 18ετής πόλεμος των ΗΠΑ και των...
Συμμάχων τους εναντίον των Ταλιμπάν, με την κωδική ονομασία Επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία»(2001–2018) «απέτυχε πλήρως», προσθέτοντας, ότι, «δεν βλέπω νίκη επί των Ταλιμπάν ούτε στο άμεσο μέλλον» και γι αυτό προτείνει «μια συμφωνία μαζί τους για συγκυβέρνηση»!
Όταν το 1986 ανέλαβε την προεδρία του Αφγανιστάν ο υποστηριζόμενος από τους σοβιετικούς γιατρός Δρ Νατζιμπουλάχ, ένας Αφγανός συμφοιτητής μου, ο οποίος μόλις είχε πάρει το πτυχίο του οικονομολόγου από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης, κλήθηκε στην Καμπούλ να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα αναδιανομής της γης σε ακτήμονες. Την εποχή εκείνη, αλλά και μέχρι σήμερα, στα περισσότερα χωριά της υπαίθρου, η γη ανήκε σε δυο ή τρεις οικογένειες, οι περισσότερες των οποίων είχαν καταφύγει στο γειτονικό Πακιστάν. Παρόλα αυτά, οι ακτήμονες κάτοικοι των χωριών που εργαζόταν στα χωράφια των μεγαλογαιοκτημόνων- ιδιοκτητών, αφού συγκέντρωναν την παραγωγή π.χ. των σιτηρών, ένας εκπρόσωπος των ιδιοκτητών εκτιμούσε πόσα σακιά χρειαζόταν η κάθε οικογένεια για να μπορεί να διατηρηθεί στη ζωή, ώστε να δουλέψει τη γη και τον επόμενο χρόνο και τα υπόλοιπα, σε είδος ή σε χρήματα, τα έστελναν στους ιδιοκτήτες που διέμεναν στο Πακιστάν.
Στα πρώτα πέντε έξι χωριά που πήγε ο συμφοιτητής με μια κρατική αντιπροσωπεία για να μοιράσει τίτλους ιδιοκτησίας σε ακτήμονες, κατάλαβε
ότι το πείραμα της αναδιανομής γης στο Αφγανιστάν είναι καταδικασμένο να αποτύχει και μαζί του ο εκσυγχρονισμός της χώρας. Ετσι, πριν συμπληρώσει χρόνο επέστρεψε πίσω στη Γερμανία. Όπως μου διηγήθηκε, αφού συγκέντρωναν τον πληθυσμό σε ένα κεντρικό σημείο του χωριού, τους παρέδιδαν τους τίτλους σε μια ιδιαίτερα λαμπερή γιορτή. Η αντίδραση των κατοίκων εξέπληξε ακόμη και τον ίδιο. «έσχιζαν μπροστά μας επιδεικτικά τους τίτλους ιδιοκτησίας αναφωνώντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος… Εκεί κατάλαβα» μου είχε πει, «ότι η κοινωνία αυτή είναι τόσο βαθιά ποτισμένη(δηλητηριασμένη) με το πνεύμα του ισλαμικού φανατισμού, που δεν υπακούει καν στον βασικό κανόνα λογικής, όλων των ζωντανών οργανισμών της φύσης, που λέει “μην προσπαθήσεις να πείσεις ανθρώπους να πάνε κόντρα στο συμφέρον τους, εκτός κι αν πιστεύουν στο Κοράνι”», που είναι αντιγραφή της βίβλου.
Ευτυχώς πρόλαβε και επέστρεψε. Όταν μπήκαν οι ισλαμιστές μέσα στην Καμπούλ, ο πρόεδρος Νατζιμπουλάχ, παρότι δεν ήταν καν κομμουνιστής (όπως και ο συμφοιτητής μου) συνελήφθη από την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, μετριοπαθή ομάδα των ισλαμιστών, την ομάδα του Ουζμπέκου ηγέτη Ρασίντ Ντοστούμ και αφού βασανίστηκε φρικτά κρεμάστηκε σε ένα φανοστάτη κεντρικού δρόμου της Καμπούλ. Ο Ρασίντ Ντοστούμ είναι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με πρόεδρο τον Χαμίντ Καρζάι.
Σύμφωνα με μια μελέτη ενός ινστιτούτου των ΗΠΑ ( βλέπε Die Zeit. 29. 05. 2018) «σε αντίθεση με τον ισλαμικό κόσμο, σε όλες τις χώρες της Δύσης παρατηρείται μια μείωση εκείνων που πιστεύουν στο Θεό». Στη συνέντευξή του, είπε ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν μεταξύ άλλων, ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αθρόα συμμετοχή νέων ισλαμιστών σε ακραίες ομάδες φανατικών».
Είναι να απορεί κανείς, για το μέγεθος της άγνοιας της δύσης σε ότι αφορά στο μέγεθος και στο βάθος του ισλαμικού φανατισμού, παρά την πληροφόρηση που έχει από τις μυστικές υπηρεσίες για το ριζοσπαστισμό του και τους κινδύνους, εκτός και αν η διαμάχη των πυρηνικών υπερδυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσίας και η επικράτηση της μιας πάνω στην άλλη είναι σημαντικότερη, από το τι γίνεται στον ισλαμικό κόσμο και ποια είναι η απώτερη στρατηγική των φανατικών ισλαμιστών.
Το τι IQ έχει ένας φανατικός ισλαμιστής και κατά πόσο μπορεί να το βελτιώσει, είναι νομίζω γνωστό. Το πρόβλημα και το κυρίως ζητούμενο είναι και το κατά πόσο ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κατανοήσει ότι γαιοστρατηγικά παιχνίδια και συμμαχίες με φανατικούς ισλαμιστές Σουνίτες( βλέπε Σαουδική Αραβία- Πακιστάν-Τουρκία κ.λ.π.), είναι μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον τους. Ηδη ο Αφγανός πρόεδρος κατηγόρησε ανοιχτά και τις δυο χώρες ότι υποθάλπουν το έργο του ενισχύοντας τις γειτονικές ισλαμικές χώρες, Πακιστάν και Ιράν, στις οποίες έχουν καταφύγει οι ηγέτες των ισλαμικών ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: