Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Καρλ Μαρξ: Ο Γερμανός Προφήτης



-επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε-
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Με αφορμή τα 200 χρόνια απ’ τη γέννησή του( 5 Μαΐου 1918), εκθέσεις, φιλμ, νέες εκδόσεις των βιβλίων του και εκδηλώσεις για τη ζωή και το έργο του, έχουν κατακλύσει όλο τον κόσμο και όχι μόνο από μαρξιστές. Το πρόσωπο στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι άλλος από τον...
Καρλ Χάινριχ Μαρξ (Karl Heinrich Marx, (5 Μαΐου 1818 - 14 Μαρτίου 1883) το Γερμανό φιλόσοφο, κοινωνιολόγο, δημοσιογράφο, ιστορικό, οικονομολόγο και θεμελιωτή του κομμουνισμού.



Οσοι, μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, το1989, βιάστηκαν να προδιαγράψουν το τέλος του Κομμουνισμού και το θρίαμβο του Καπιταλισμού, μετά την απόλυτη κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος πάνω στο παραγωγικό κεφάλαιο και ότι αυτή η εξέλιξη άρχισε ήδη να προμηνύει, έκανε ακόμη και στους πιο αισιόδοξους υπερασπιστές του Καπιταλισμού να αλλάζουν άποψη.
Εάν υπάρχει μια γενική και συγκεκριμένη θεωρία, η οποία μπορεί να εξηγήσει σήμερα όλα αυτά που συμβαίνουν με την παγκοσμιοποίηση και τις συνεχείς οικονομικές κρίσεις, δεν είναι άλλη από το κλασικό έργο, «Κεφάλαιο»,του Καρλ Μαρξ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι, με εξαίρεση τον Καρλ Μαρξ, όλοι οι άλλοι κλασικοί θεωρητικοί της οικονομίας, αγνοούσαν όχι μόνο την ύπαρξη, αλλά ακόμη και τη δυνατότητα περιοδικών οικονομικών κρίσεων, παρουσιάζοντας το αγοραίο καπιταλιστικό σύστημα ως εκείνο που θα έφερνε τον παράδεισο στη γη. Ακόμη και τη δεκαετία του 60 και λίγα χρόνια πριν την ενεργειακή κρίση του 1973, η υπεραισιοδοξία σε όλες τις οικονομικές σχολές της δύσης ήταν τέτοια, που όλοι οι οικονομολόγοι υπερασπιστές του καπιταλιστικού συστήματος μιλούσαν για την επερχόμενη εποχή της «Κοινωνίας της Αφθονίας, του Λαϊκού Καπιταλισμού και των Τέρψεων όπου θα εργαζόμαστε όλοι μόνο λίγες ώρες την ημέρα για πέντε ημέρες της εβδομάδα και λίγους μήνες το χρόνο ώστε να έχουμε αρκετό χρήμα και ελεύθερο χρόνο για τα χόμπι μας».
Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε την παγκοσμιοποίηση – «εμπλοκή όλων των λαών στο δίκτυο της παγκόσμιας αγοράς»- ως μια νομοτελειακή ανάγκη του αγοραίου καπιταλιστικού συστήματος για να μην καταρρεύσει» Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε «τους κινδύνους από την παγκοσμιοποίηση των αγορών, την εκμετάλλευση των πόρων, την αδυναμία των μεμονωμένων οικονομιών και τις συνέπειες του αχαλίνωτου καπιταλισμού σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, που θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους», μια εξέλιξη, που μόνο ηλίθιοι δεν βλέπουν. Μόνο ηλίθιοι δεν βλέπουν ότι το αγοραίο καπιταλιστικό σύστημα οδεύει προς το τέλος του.

Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του φιλμ «Καρλ Μαρξ: Ο Γερμανός Προφήτης», που προβάλλεται αυτές τις ημέρες από το δεύτερο κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF


Δεν υπάρχουν σχόλια: