Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Εδώ και κάτι χρόνια, γράφω χρονογραφήματα για την ΥΓΕΙΑ στην
Ελλάδα, στη «ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ», για τα ΧΑΛΙΑ της, τα οποία χρόνο με ο χρόνο πολλαπλασιάζονται, λες και οι... «διοικούντες» αυτόν τον ευαίσθητο χώρο συναγωνίζονται για το ΠΟΙΟΣ θα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά, τη μεγαλύτερη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν πως τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου εξυπηρετούσαμε «συμφέροντα», πως «παίζαμε ύποπτα παιχνίδια» σε βάρος των διαφόρων «κυβερνήσεων» (ο Θεός να τις κάνει) και των υπουργών τους, οι οποίοι «πάσχιζαν» να αποκαταστήσουν την «καμένη γη» που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους, και ένα σωρό άλλα, ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ, προκειμένου να καλύψουν την ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ τους.

ΚΑΝΕΙΣ πολιτικάντης και ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ δεν δέχονται πως οι «αρμόδιοι», ανεξαρτήτου κόμματος και χρώματος, το μόνο που κατάφεραν είναι να ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ τα πάντα στην υγεία, να παίζουν με τις ζωές του κοσμάκη και να θησαυρίζουν έμμεσα και άμεσα κάποιοι, από φαρμακοβιομηχάνους, μέχρι παρατρεχάμενους υπουργείων (ανατρέξτε την επικαιρότητα και θα δείτε πολλά)…..

Διαβάστε Συνέλληνες ένα άρθρο, από εκείνα που φροντίζουν να μην διαβάζεται από τον κόσμο γιατί θα κάνει ζημιά….

«Υπ. Υγείας και ΕΟΠΥΥ στον… πάτο της εμπιστοσύνης των πολιτών

Η εμπιστοσύνη δύσκολα κερδίζεται και πολύ εύκολα χάνεται. Ειδικά στο χώρο της Υγείας, κάποιοι από τους βασικούς θεσμούς απολαμβάνουν περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών και άλλοι όχι, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη, με πρωτοβουλία της Medi Mark. Μεγάλοι χαμένοι στη συνείδηση των πολιτών οι δύο βασικοί εκπρόσωποι της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας.

Η έρευνα, που διεξήχθη με τη μορφή ερωτηματολογίου μεταξύ 1250 ατόμων, για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αποτυπώνει την εικόνα του χώρου της Υγείας, αλλά και του Φαρμάκου, στη συνείδηση των πολιτών. Αν και γενικά οι πολίτες δεν εμπιστεύονται «τυφλά», ούτε έχουν άριστη εικόνα για κάποιον από τους βασικούς θεσμούς της Υγείας, Υπουργείο και ΕΟΠΥΥ είναι ξεκάθαρα οι λιγότερο… αγαπημένοι.




Συγκεκριμένα, σε μια βαθμολογική κλίμακα 1-10 (εμπιστοσύνη 1=καθόλου και 10= πολύ, γνώμη 1=θετική και 10=αρνητική) οι Νοσηλευτές είναι ο κλάδος με την καλύτερη εικόνα (7,6) και εκείνος που έχει κερδίσει περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών (7,5). Ακολουθούν οι Οργανώσεις των Ασθενών (εμπιστοσύνη 7,3 και γνώμη 7,4), οι Φαρμακοποιοί (εμπιστοσύνη 7,2, γνώμη 7,40), ενώ το Top5 ολοκληρώνουν οι Γιατροί (εμπιστοσύνη και γνώμη 6,9) και ο ΕΟΦ (εμπιστοσύνη 6,4, γνώμη 6,7). Πάνω από τη βάση παίρνουν και οι Φαρμακευτικές επιχειρήσεις, των οποίων η βαθμολογία στο επίπεδο της εμπιστοσύνης ανήλθε σε 6,2 και της γνώμης 6,3. Οι μόνοι θεσμοί που έλαβαν βαθμολογία από τους πολίτες κάτω από τη βάση είναι και οι δύο φορείς της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας. Οι πολίτες φαίνεται πως δεν έχουν πολύ καλή εικόνα για Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, ενώ οι δύο φορείς έχουν δρόμο έως ότου κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, η Αριστοτέλους έλαβε βαθμολογία 5,5 στην εμπιστοσύνη και 5,7 στη γνώμη, ενώ ο ΕΟΠΥΥ, βρέθηκε στην τελευταία θέση και στις δύο κατηγορίες, με βαθμό 5,5 και 5,6 αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τις Φαρμακευτικές Εταιρίες, τώρα, σε σύγκριση με άλλους κλάδους του τομέα Υπηρεσιών βρίσκονται στην 7η θέση σε ό,τι αφορά τη γνώμη των ερωτηθέντων (6,2), στην 6η θέση στο κομμάτι της εμπιστοσύνης (6) και στην 3η θέση στο πεδίο της συνεισφοράς (6,7).

Την ίδια ώρα, η περαιτέρω επιβάρυνση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας, το φαινόμενο της υποκατάστασης και της μεγαλύτερης συμμετοχής των ασθενών, αλλά και αυξήσεις που έχουν καταγραφεί σε ΜΗΣΥΦΑ φαίνεται πως επηρεάσει και την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το κόστος των φαρμάκων, καθώς σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρεί πως οι τιμές τους έχουν αυξηθεί!

Η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης καταγράφεται σε μία έρευνα μετά την άλλη. Τόσο η ΕΛΣΤΑΤ, όσο και η Eurostat, όσο και ο ΙΟΒΕ διαπίστωσαν αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα. Η Eurostat ανέδειξε τη δυσκολία κάλυψης των δαπανών υγείας (9 στα 10 νοικοκυριά), ενώ ο ΙΟΒΕ υπολόγισε τη δαπάνη των νοικοκυριών το 2017 στα €866 εκατομμύρια, από €760 εκατ. το 2016.

Δεν προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση πως η έρευνα της Medi Mark (24/11/2017 – 19/12/2017). ανέδειξε ένα ποσοστό 48% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν (31% σταθερές, 4% μειώθηκαν 17% δεν γνωρίζω). Οι ομάδες των ερωτηθέντων που φαίνεται να θεωρούν πως οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν ήταν κυρίως άτομα άνω των 45 ετών, γυναίκες, κάτοικοι εκτός Αθηνών και χρονίως πάσχοντες. Για 1 στους 4 ερωτηθέντες (25%), οι φαρμακευτικές εταιρείες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, το 59% αποδίδει την ευθύνη στο κράτος και τις φαρμακευτικές, ενώ μόλις 7% θεωρεί το κράτος βασικό διαμορφωτή των τιμών.

Από την άλλη, όμως, η έρευνα έδειξε ένα 51% θεωρεί ότι οι μειώσεις των τιμών επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και εξ αυτών το 68% θεωρεί ότι η πτώση της τιμής ρίχνει και την ποιότητα της θεραπείας, το 42% πως μειώνει τον αριθμό των κλινικών μελετών και το 37% πως μειώνει την παραγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων. Το ποσοστό αυτών που εκτίμησε ότι η τιμή δεν επιδρά στην αξία ενός φαρμάκου ήταν 37%.»

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Και ξέρετε κάτι Συνέλληνες;

Τα ποσοστά ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ είναι πολύ μεγαλύτερα, γιατί ο κόσμος ΓΝΩΡΙΖΕΙ, άλλωστε, οι καταγγελίες δεν γίνονται από πολιτικά γραφεία, αλλά από παθόντες που όλο και πληθαίνουν…. Όπως πληθαίνουν και οι «σχεδιαστές» της υγείας, οι «φυτευτοί» από τις κυβερνήσεις και όχι μόνο.

Το έγραψα και πιο παλιά, θα το «υπενθυμίσω» για να μην ξεχάσουμε το ΓΚΡΕΜΟ στον οποίο μας έριξαν…

«Στην Ελλάδα, μη κάνεις το λάθος και αρρωστήσεις. Αν έχεις χρήματα, θα γίνεις καλά. Αν όχι, τότε…..»

Δε το είπα εγώ αυτό, εγώ απλά το μετέφερα. Το φώναζαν, και το φωνάζουν γιατροί και ασθενείς που βλέπουν τους «Δημόσιους φορείς υγείας» να …. ΝΟΣΟΥΝ.

Θα επανέλθω.


Βασίλης Τσούγκαρης

tsougarisgnomi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: