Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Σαν σήμερα 21 Ιουνίου...

21/06/1874
Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.
21/06/1905
Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ, από τους βασικότερους εκπροσώπους του...
«υπαρξισμού».
21/06/1913
Ολοκληρώνεται η τριήμερη μάχη του Κιλκίς - Λαχανά μεταξύ του ελληνικού και βουλγαρικού στρατού (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος), η οποία θα λήξει με νίκη των πρώτων. Πρόκειται για μια από τις φονικότερες μάχες στην ελληνική Ιστορία, με τις απώλειες του ελληνικού στρατού να φτάνουν τις 8.828 νεκρούς και τραυματίες.
21/06/1919
Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση και συντρίβει τα αντεπαναστατικά στρατεύματα υπό τον Γιουντένιτς στην περιοχή της Αγ. Πετρούπολης (Λένινγκραντ).
21/06/1930
Με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, διαλύεται με βάση το «Ιδιώνυμο» η Βιομηχανική Ένωση Οικοδόμων Αθηνών. Η Ένωση κρίθηκε ως κομμουνιστική και πως η οργάνωσή της αποτελούσε «εισαγωγή στην Ελλάδα των μπολσεβίκικων Σοβιέτ».
21/06/1943
Τμήματα του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ, με τη βοήθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού, εκτελούν γενικό σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές. Το σαμποτάζ συνεχίστηκε έως τις 15 Ιούλη 1943.
21/06/1949
Σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα, όντας φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε δραστήρια σε όλους τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος πολέμησε στο μέτωπο.
Ο Διαμαντής υπήρξε πρωταντάρτης στον Παρνασσό από το καλοκαίρι του 1942. Επιλέχθηκε από την Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ για επικεφαλής της πρώτης ανταρτομάδας, της λεγόμενης συνθηματικά «8ης Ομάδας» Παρνασσού. Μετείχε με ιδιαίτερα σοβαρή αποστολή στην επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, το Νοέμβρη του 1941. Μετά τη Βάρκιζα κατέφυγε διωκόμενος στον Παρανασσό όπου πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του ΔΣΕ στην Παρνασσίδα και στη Ρούμελη. Υπό τη διοίκησή του ο ΔΣΕ απελευθέρωσε όλο τον ορεινό όγκο της Ρούμελης, ενώ επίλεκτα τμήματά του πατούν την Εύβοια, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα φθάνοντας μέχρι την Πάρνηθα.
Το 1948 με το βαθμό του υποστράτηγου διορίστηκε από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Από τη θέση αυτή αναδείχθηκαν οι στρατηγικές του ικανότητες και τα ηγετικά του προσόντα. Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη - Γιώτη, υποστράτηγο, διοικητή της Ι Μεραρχίας, τέλος του 1948 χτύπησαν την Καρδίτσα, ενώ στις αρχές του 1949 κατέλαβαν το Καρπενήσι, το οποίο κράτησαν επί ένα 20ήμερο. Επιτυχία μεγάλης σημασίας.
Όταν ο κυβερνητικός στρατός βρήκε το πτώμα του και κάποιοι θέλησαν να του κόψουν το κεφάλι για να το διαπομπεύσουν, ο διοικητής τους είπε: «Αφήστε τον, είπε. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».
21/06/1958
Πεθαίνει ο Γερμανός πιανίστας και συνθέτης Έντουαρντ Έρντμαν.
21/06/1963
Η Γαλλία θέτει εκτός ΝΑΤΟικής διοίκησης τις ναυτικές της δυνάμεις στον Ατλαντικό. Η κίνηση αυτή αποτελούσε αντίδραση στις προθέσεις των ΗΠΑ να θέσει το ατομικό οπλοστάσιο του στόλου υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, ενώ η Γαλλία ήθελε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του δικού της οπλοστασίου.
21/06/1996
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν με τη Βρετανία τον τερματισμό της κρίσης που δημιουργήθηκε από τη νόσο των «τρελών αγελάδων».
Η νόσος, προκλήθηκε από τη τροφή που δίνονταν στις αγελάδες, η οποία περιείχε αλεσμένο κρέας και κόκαλα από άλλες αγελάδες (παρότι τα ζώα αυτά είναι φυτοφάγα). Ως αποτέλεσμα, πάνω από 180.000 αγελάδες στη Μ. Βρετανία αρρώστησαν, ενώ σχεδόν 4,5 εκατομμύρια θανατώθηκαν σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί η νόσος.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: