Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Σαν σήμερα 7 Απριλίου...

07/04/1614
Πεθαίνει ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο)

07/04/1772
Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και διανοητής του ουτοπικού σοσιαλισμού Σαρλ Φουριέ. Ο ουτοπικός σοσιαλισμός, επηρεασμένος και από...
αστικές-μικροαστικές ροπές, αναζήτησε τα ιδανικά της νέας κοινωνίας χωρίς σωστή διερεύνηση και κριτική για την υπόσταση της κοινωνίας, για τις κινητήριες δυνάμεις που φέρνουν την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας και για τα μέσα, που πρέπει να χρησιμοποιήσει η εργατική τάξη για να κατακτήσει την εξουσία και να δημιουργήσει πραγματικά τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική.
Στον αντίποδα, οι θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού Μαρξ και Ένγκελς διερεύνησαν με απόλυτη οξύνοια και βαθύτητα την υπόσταση της κοινωνίας, αναδεικνύοντας την πάλη των τάξεων ως τη βασική κινητήρια δύναμη της κοινωνικής αλλαγής, πάλη που πηγάζει από την αντίθεση ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και τις σχέσεις παραγωγής και διακρίβωσαν σωστά τα μέσα και τη στρατηγική και την ταχτική του αγώνα της εργατικής τάξης για να φτάσει στον τελικό σκοπό της.
Έτσι λοιπόν θεμελιώθηκε η σοσιαλιστική ιδεολογία γερά απάνω στην επιστημονική γνώση και στο οικονομικό και στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πεδίο. Και με την επεξεργασία που έγινε αργότερα κάτω από τις νέες συνθήκες στην παγκόσμια ανάπτυξη του ιμπεριαλισμού, στην ανάπτυξη και ένταση των κοινωνικών αγώνων, των πολέμων και των επαναστάσεων από το Λένιν και το Στάλιν και τους σύγχρονους εκπρόσωπους του επιστημονικού σοσιαλισμού, απλώθηκε η σοσιαλιστική ιδεολογία σε γενική κοσμοθεωρία, που περιλαβαίνει κάτω από ενιαίο πρίσμα την έρευνα και του φυσικού και του κοινωνικού γίγνεσθαι και την καθοδήγηση της πράξης, σύμφωνα με την αρχή πως υπάρχει ενότητα και αδιάκοπη αλληλεπίδραση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη.

07/04/1824
Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον), ο φιλέλληνας ποιητής που συνέδεσε το όνομά του με την Επανάσταση του 1821.

07/04/1919
Η Γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται και στη Βαυαρία η οποία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία. Η Σοβιετική Βαυαρία καταλύθηκε στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους έπειτα από ένοπλη επέμβαση των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Πάνω από 1.000 υπερασπιστές της Σοβιετικής Δημοκρατίας έπεσαν στην τελική μάχη του Μονάχου στις 3 Μάη, ενώ πάνω από 700 πιάστηκαν και εκτελέστηκαν τις επόμενες μέρες.

07/04/1922
Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας

07/04/1939
Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

07/04/1943
Προσχωρεί στον ΕΛΑΣ ο τέως βενιζελικός στρατιωτικός Στέφανος Σαράφης, που τότε είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη. Ως στρατηγός του ΕΛΑΣ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.
Μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε αρχικά στη Λήμνο (1946) και κατόπιν στη Μακρόνησο (1948). Μετά τη λήξη του εμφυλίου θα εκλεγεί βουλευτής της ΕΔΑ, ενώ στις 31/5/1956 θα σκοτωθεί από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε Αμερικανός υποσμηνίας που υπηρετούσε στην 22η μοίρα διαβιβάσεων της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού.

07/04/1943
Είκοσι επτά στελέχη του ΕΛΑΣ της Αθήνας, με επικεφαλής τον Σπύρο Κωτσάκη (Νέστορα), υπεύθυνο του ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά, απελευθερώνουν από τη «Σωτηρία» 56 στελέχη του ΚΚΕ, που κρατούσε η μεταξική δικτατορία στο Στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και είχε παραδώσει στους κατακτητές.
Η επιχείρηση, που αναπτέρωσε το ηθικό του λαού της πρωτεύουσας, είχε αποφασιστεί από το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και ανατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.

07/04/1963
Θεμελιώνεται στην παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου της γαλλικής «Πεσινέ». Μια από τις πλέον σκανδαλώδεις συμφωνίες, που υπογράφτηκαν στη νεότερη ελληνική Ιστορία από το ελληνικό αστικό κράτος.


07/04/1986
Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέρχονται στη μεγαλύτερη έως τότε πανεργατική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τις αυξήσεις) και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

07/04/1992
Πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης.

07/04/2000
Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Άκης Πάνου.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: