Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Σαν σήμερα 11 Απριλίου...

11/04/1755
Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Άγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων στην οποία δόθηκε τ' όνομά του
11/04/1919
Συγκροτείται στο Παρίσι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)...
Κύριος σκοπός της Οργάνωσης υπήρξε η κατά το δυνατόν διαχείριση και άμβλυνση των συνεπειών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στους εργαζομένους, υπό το φόβο κοινωνικών αναταραχών και επαναστάσεων (είχε προηγηθεί η Οκτωβριανή Επανάσταση και η άνοδος του επαναστατικού κινήματος σε μια σειρά χώρες).
Η ΔΟΕ συνδέονταν αρχικά με την Κοινωνία των Εθνών και κατόπιν με τον ΟΗΕ.
11/04/1945
Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται κατά των δεσμωτών τους. Την εξέγερση οργάνωσαν κομμουνιστές κρατούμενοι και αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού, που καθ’ όλη την διάρκεια του εγκλεισμού τους δεν έπαψαν να παλεύουν κατά του ναζισμού, με τη συγκρότηση παράνομης οργάνωσης, τη διενέργεια σαμποτάζ στις γραμμές παραγωγής όπου εργάζονταν με καταναγκαστική εργασία (συχνά υπό τη διεύθυνση μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας), κλπ.
Συνολικά, στο Μπούχενβαλντ εξοντώθηκαν 56.000 άτομα, ενώ πάνω από 2.000 ήταν οι νεκροί («παράπλευρες απώλειες) από αεροπορικό βομβαρδισμό των Αμερικάνων στις 24/4/1944.
11/04/1947
Το τάγμα του Σοφιανού (Γιώργου Ηλιάδη), μαζί με εκατοντάδες καταδιωκόμενους - μέλη των πολιτικών οργανώσεων της Καρδίτσας και των οικογενειών τους (συνολικά 1.200 άτομα, στην πλειοψηφία τους άοπλοι), επιχειρούν να διασπάσουν τον κλοιό του κυβερνητικού στρατού, διασχίζοντας τα βουνά της Νιάλας και των Αγράφων, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Περίπου 150 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βουνό, ενώ 10, που πιάστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα στις 9 Μάη: «Οι μελλοθάνατοι, άφοβοι μπροστά στο θάνατο, έστησαν τον ηρωικό χορό του Ζαλόγγου. Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα (σ.σ. Γραμματέας της Α.Ε. Σέκλιζας του ΚΚΕ), φορώντας το κόκκινο μεταξωτό φουστάνι της, έσυρε πρώτη το χορό και την ακολούθησαν οι υπόλοιποι εννιά, τραγουδώντας σ’ αυτό το συγκλονιστικό ξεφάντωμα. Έκπληκτοι οι άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος (…) αρνήθηκαν να τους εκτελέσουν. Το φονικό έργο θα το αναλάβουν μαυροσκούφηδες και ΜΑΥδες»
11/04/1947
Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης μεταφέρεται στο Τμήμα Μεταγωγών της Αθήνας και κλείνεται στις φυλακές Βούρλων με την κατηγορία του…δωσίλογου!
11/04/1948
Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου έπειτα από σκληρές μάχες με δυνάμεις της Εθνοφυλακής, της Χωροφυλακής και ΜΑΥδων μπαίνουν στα Καλάβρυτα
11/04/1955
Ιδρύεται το κόμμα «Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωσις» με επικεφαλής τον Σοφοκλή Βενιζέλο.
11/04/1964
Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται τελικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας, για απόπειρα παρέμβασης στις ανακρίσεις Σαρτζετάκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τρία χρόνια αργότερα θα διοριστεί πρώτος πρωθυπουργός της Χούντας.
11/04/1967
Ο γνωστός «κυνηγός ναζί» Σίμον Βίζενταλ, ανακοινώνει ότι ο υπασπιστής του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, ο αρχηγός της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο πρώην διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης Ρίχαρντ Γκλικ και ο διαβόητος αρχίατρος του Αουσβιτς, Γιόζεφ Μένγκελε, ζουν στη Λατινική Αμερική.
11/04/1970
Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα, εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσσελήνωσή του και προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αίσια στις 18 του Απρίλη.
11/04/1985
Πεθαίνει ο Ενβέρ Χότζα, Α’ Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας.
11/04/2013
Ξεκινά τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (11-14/4/2013), που εμπλούτισε το Πρόγραμμά του και το Καταστατικό. Μέσα σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη για ένα «κόμμα παντός καιρού», που μέσα από τη σφυρηλάτηση της λαϊκής συμμαχίας, θα είναι ικανό να πρωταγωνιστήσει στη συγκέντρωση δυνάμεων για την επαναστατική ανατροπή, το σοσιαλισμό.
Από το Συνέδριο αναδείχθηκε νέα ΚΕ. Νέος ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναδείχθηκε ο Δ. Κουτσούμπας


902

Δεν υπάρχουν σχόλια: