Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Σαν σήμερα 20 Μαρτίου...

20/03/1727
Πεθαίνει ο Άγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων, ο οποίος με τις μελέτες και τα πειράματά του έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης.
20/03/1815
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφει στο Παρίσι μετά τη δραπέτευσή του από το...
νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος. Η επάνοδός του στην εξουσία θα ήταν σύντομη, αφού λίγους μήνες μετά, στη μάχη του Βατερλό (18/6/1815) ηττήθηκε και εξορίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου έμεινε έως το θάνατό του.
20/03/1828
Γεννιέται ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ίψεν.
20/03/1834
Οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.
Στις 25/5 καταδικάζονται σε θάνατο, ποινή που ωστόσο δεν εκτελείται αφού δεν υπογράφτηκε από τους δικαστές Γεώργιο Τερτσέτη και Αναστάσιο Πολυζωίδη.
20/03/1835
Ολοκληρώνονται οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, που διήρκεσαν πέντε μέρες και στις οποίες έλαβαν μέρος δύο κόμματα, το κόμμα των Κυβερνητικών ή κόμμα του Άρμανσπεργκ (Βαυαρός αντιβασιλέας του Όθωνα), και το κόμμα των Αντιαρμανσπεργικών, το οποίο ήταν το ισχυρότερο.
20/03/1927
Το ΚΚΕ οργανώνει συγκεντρώσεις προς τιμήν της Παρισινής Κομμούνας και της Κομμουνιστικής Διεθνούς.
20/03/1930
Δημοσιεύεται απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς σχετικά με την καπιταλιστική κρίση στην Αμερική και σε άλλες χώρες.
Στην απόφαση αναφέρεται πως 17 εκατομμύρια άνεργοι εργάτες βρίσκονται στα νύχια της εξαθλίωσης και τονίζεται ότι η ανάπτυξη της οικονομικής κρίσης οδηγεί τον καπιταλιστικό κόσμο σε μια περίοδο νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΔ καλεί όλα τα τμήματα της Διεθνούς να υποστηρίξουν ενεργά την πάλη της εργατικής τάξης όλων των χωρών και ιδιαίτερα του Γερμανικού προλεταριάτου.
20/03/1933
Εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα ο ιταλοαμερικανός οικοδόμος Τζουζέπε Ζανγκάρα, ο οποίος στις 15 Φεβρουαρίου 1933 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ (αντ’ αυτού σκοτώθηκε ο Δήμαρχος του Σικάγο που τον συνόδευε).
Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Ζήτω η Ιταλία. Ζήτω οι φτωχοί λαοί παντού!...Πάτα τον διακόπτη».
20/03/1947
Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.
Ο Γ. Ζέβγος εντάχθηκε στο ΣΕΚΕ το 1919, ενώ κατά το 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1935 αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας και κατόπιν της Ακροναυπλίας. Το 1943 προσλήφθηκε στο ΠΓ και τη Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος. Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1945) εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ.
20/03/1956
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης προβαίνει σε καταγγελία της σύμβασής του με το Δημόσιο για την «Ολυμπιακή», για να ενισχύσει το κράτος την ανανέωση του στόλου της εταιρείας.
20/03/1956
Η Τυνησία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία
20/03/1962
 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, με την οποία την χαρακτήριζε ως «διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου, για τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην οικονομία των πιο αδύνατων συνεταίρων τους και την αρπαγή του εθνικού τους πλούτου, για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».
Όσον αφορά την αγροτιά, η Απόφαση τόνιζε πως η σύνδεση με την ΕΟΚ θα οδηγούσε «στην καταστροφή δεκάδων χιλιάδων φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». Εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε από τη ζωή.
Η Απόφαση εκτιμούσε ως ιμπεριαλιστικό τον χαρακτήρα της Κοινότητας, επισημαίνοντας πως η συγκρότησή της στρέφονταν κατά της Σοβιετικής Ένωσης, των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, αλλά και του ίδιου του εργατικού κινήματος στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών.
20/03/1965
Πεθαίνει ο Γκεόργκε Γκεοργκίου Ντεζ, ΓΓ της ΚΕ του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος, πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.
20/03/1968
Στον απόηχο της ρήξης που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου στην 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της Ρουμανικής αστυνομίας).
Μετά από ένα διάστημα οι αναθεωρητές μετέφεραν το κλεμμένο υλικό στα Σκόπια και το 1988 στην Ελλάδα. Η δήθεν ιδιοκτησία του «ΚΚΕ εσωτερικού» έγινε στη συνέχεια «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ.
Εδώ και χρόνια αυτό το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ, αποτελεί το βασικό τμήμα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Πρόκειται για ιδιωτική εταιρία, κατ' ουσίαν αποτελεί «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ.
20/03/1971
Οι Αυστραλοί λιμενεργάτες κηρύσσουν εβδομάδα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που δοκιμαζόταν από τη Χούντα
20/03/1972
Δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν.509 ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην απολογία του, ο Ν. Καλούδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΜ, αναλαβαίνω την ευθύνη για τη δραστηριότητα των Οργανώσεων του Κόμματός μας και του ΠΑΜ. Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί το ΚΚΕ και το ΠΑΜ μέσα από τεράστιες δυσκολίες μπόρεσαν να προωθήσουν και να επεκτείνουν την οργάνωση και την αντιδιχτατορική τους δράση. Αν είναι κάτι που λυπούμαι αυτό βρίσκεται στο ότι με τη σύλληψη και τη φυλάκισή μου, αφαιρείται η δυνατότητα να συνεχίσω τη δραστηριότητά μου…
Τα πολιτικά κόμματα, κύριοι στρατοδίκαι, δεν κατασκευάζονται και δε διαλύονται με νόμους ή άλλου είδους διαταγές. Η δημιουργία τους πηγάζει απ' την αντικειμενική ανάγκη, να εκφράσουν τα συμφέροντα των διαφόρων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων της κοινωνίας. Ετσι εξηγείται και η δημιουργία του κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, το 1918, όταν δηλαδή είχαν ωριμάσει οι συνθήκες…
Το ΚΚ Ελλάδας είναι κόμμα της εργατικής τάξης. Και η εργατική τάξη, πέρα από τους άμεσους σκοπούς και επιδιώξεις της, έχει τη δική της ιστορική αποστολή, που συνίσταται στην αλλαγή των σχέσεων παραγωγής, δηλαδή, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στη χώρα μας. Και είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα βαδίσει αυτό το δρόμο. Ο σοσιαλισμός σήμερα δεν είναι απλώς μια ιστορική πραγματικότητα. Είναι ταυτόχρονα το μέλλον της ανθρωπότητας. Υπάρχουν πισωγυρίσματα και δυσκολίες αλλά η γενική κατεύθυνση, η πορεία, είναι ανοδική….
Κύριε πρόεδρε, κύριοι στρατοδίκαι. Η πατρίδα, η Ελλάδα, δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι ο συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος, με τις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, τον πληθυσμό του χωρισμένο σε τάξεις και κοινωνικά στρώματα και πολιτιστικές του αξίες. Ο πατριωτισμός κάθε κόμματος και ατόμου κρίνεται όχι από τις μεγαλόστομες φράσεις, αλλά από το αν και κατά πόσο η πολιτική και η δράση του έχουν σαν γνώμονα και συντελούν στη συνεχή ανάπτυξη του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου…».
20/03/1973
Δυόμισι χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής και κατόπιν ανεβαίνουν στην ταράτσα όπου φωνάζουν συνθήματα κατά της δικτατορίας. Η Χούντα απαντά με επίθεση της αστυνομίας, της ΕΣΑ και των ΛΟΚ. Πολλοί φοιτητές συλλαμβάνονται. 
20/03/1977
Πανωλεθρία υφίσταται η Ίντιρα Γκάντι στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας, που διεξάγονται εν μέσω βιαιοτήτων και κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το Κόμμα του Κογκρέσου χάνει την εξουσία και η ίδια δεν εκλέγεται καν βουλευτής.
20/03/1990
Πεθαίνει ο Σοβιετικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν, που θεωρείται ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ου αιώνα από την διεθνή ομοσπονδία ιστορίας και στατιστικής ποδοσφαίρου (χρυσός ολυμπιονίκης με την Εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ στους Ολυμπιακούς του 1956, πρωταθλητής Ευρώπης το 1960, κ.α.).


902

Δεν υπάρχουν σχόλια: